Még mindig kis szeletnek érzik a kriptót, de arra már rájöttek a bankárok, hogy gondból elég nagyot tud okozni, ha nem figyelnek rá.

(Fotó: George Rex / Flickr CC-BY)
(fotó: George Rex / Flickr CC-BY)

A kriptós üzletek szigorúbb szabályozására van szükség, nyilatkozta a Bank of England egyik vezető tisztségviselője. Sir Jon Cunliffe szerint a digitális valuták egyelőre kis szeletét adják a gazdaságnak, de ez megváltozhat – írja a BBC. A nyilatkozatot kevésbé meglepő módon az FTX csődje provokálta ki. A tőzsde a legújabb számítások szerint 3,1 millird dollárral tartozik a befektetőinek. Ezrek várnak arra, hogy fizetőképes lesz-e a cég.

Cunliffe a Bank of England pénzügyi stabilitásért felelős igazgatója, így a szavait nem csupán spekulációként kell olvasni. Arról is beszélt, hogy a kriptovaluták árának változékonysága a stabilitást fenyegető hatássá válhat.

Nem csak az FTX jelent problémát. Az elmúlt egy év alatt 70 százalékot esett a bitcoin árfolyama, és az ethereum ára is durván a felére csökkent. Cunliffe szerint a hagyományos pénzügyi rendszer és a kriptovaluták egyelőre nem érintkeznek annyira közvetlenül, hogy hagyományos rendszer komoly veszélybe kerüljön. Ugyanakkor ezek a kapcsolatok szaporodnak.

„Nem szabad addig várnunk, amíg naggyá és a gazdaságba bekötötté válik a kriptó, ki kell fejlesztenünk azokat a szabályozási keretrendszereket, amelyek megakadályozzák, hogy nagy sokkot okozzon a gazdaságban, ami a kriptó világában történik” – mondta az igazgató.

A brit parlament előtt van egy javaslatcsomag, amely a stablecoinok és egyéb kriptós pénzügyi javak szabályozásával próbálkoznak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?