A pénz még nincs meg, a nyomozás folyik, de érdekes megtudni, milyen apróságokon tud lebukni egy rekordméretű zsákmányt megszerző tolvaj.

Ha a budai játszóterek és fagyizók körül is hackerszobor van, az csak jelent valamit (A fotót a MOM Park mellett lőttük.)

SIM-cserés támadással lopott el 46 millió kanadai dollárnyi – ez durván 12 milliárd forint – kriptopénzt még 2020-ban. Az FBI és az amerikai Titkosszolgálat elektronikus bűnözés elleni csoportja tavaly március óta nyomozott a jelentős összegű lopás ügyében. Mostanra megtörtént az első letartóztatás, egy tinédzsert vittek be a rendőrök – írja a Finextra.

Az Ontario állambeli Hamilton rendőrsége annyit közölt, hogy azután tartóztatták le a vádlottat, hogy az a lopás során eltűnt kibervaluta egy részével fizetett egy online felhasználónévért egy szolgáltatásban. Érdekes lesz idővel megtudni, hogy „a videojátékos közösségben ritkaságnak számító” név mi volt, és milyen kapcsolatban lehet a gamer tini a nagy összegű lopással. A vádlott nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Illetve egyelőre csupán 5000 dollárnál nagyobb értékű lopással és orgazdasággal vádolták meg.

A tavalyi támadás során az elkövetők a SIM-cserés támadással éltek. Elhitették a mobilszolgáltató ügyfélszolgálatával, hogy probléma van a régi SIM-kártyájukkal és a számot egy új SIM-hez kötik. Az így megszerzett telefonszámmal már a kétfaktoros azonosítást lehetővé tévő tokeneket, smseket is elérik, azaz megnyílik előttük az amúgy jól védett netbank vagy kriptotőzsdén használt tárca is. Az esetnek azonban nem ez a különlegessége, hanem a rekord, amit beállított: kevés olyan lopás volt, ahol egy áldozattól ilyen értékű kriptovagyont emeltek el.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?