Azért aki január elsején bitcoint vett, az nem feltétlenül tervez nagy karácsonyt idén. A kripotvalutákra rájárt a rúd egész évben.

Azért aki január elsején bitcoint vett, az nem feltétlenül tervez nagy karácsonyt idén. A kriptovalutákra rájárt a rúd egész évben.

(Fotó: QuoteInspector.com CC-BY-ND)

Lassan kijelenthetjük, hogy a 2018-as év nem volt a kriptovaluták éve. Sokat beszéltünk róluk, de akiknek év elején kriptóban volt pénzük, azok most nagyban gondolkodhatnak azon, hogy a jövőévi nyaralást áttervezzék Görögországról mondjuk a nyírségi Görögszállásra.

Charlie Bilello, a New York-i Pension Partners kutatási vezetője állított össze egy listát arról, hogy találomra kiválasztott tucatnál is több kriptovaluta értéke hogyan változott idén. A teljes listát nem közöljük – mégis kit érdekel, hogy a Qtummal mi a helyzet – de pár érdekességet kiemelünk róla.

Kezdjük rögtön azzal, hogy minden kriptó közül idén is a bitcoin volt a legjobb befektetés. Az állítása azonban csak abban az értelemben igaz, hogy ez veszített a legkevesebbet az értékéből

67 százalékot.

Az Ethereum és az Ethereum Classic például a maguk 83 és 81 százalékos értékvesztésével sokkal rosszabb helyzetben vannak. Valamivel kevesebbet (79 százalék) veszített a Ripple. Igaz, ennek a valutának nagy felfutása sem volt. És valamivel többet veszített a Litecoin (84%) és a Bitcoin Cash (89%).

A listára természetesen megszületett a válasz is azoktól, akik bíznak a kriptovaluták jövőjében. Szerintük az árfolyam egy éves mozgása nem érdekes, 2016 óta nézve pedig 1400 százalékos emelkedést mutat a bitcoin még mindig. Hozzá kell tenni, hogy ha mindig odáig megyünk vissza, amikor a bitcoin egy fillért sem ért – és amikor őrült, de jó befektetés volt – akkor a piac minden bezuhanása elhanyagolható.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?