A kenyér és a kecskeszimulátor után itt a munkát kereső y-generációs pályakezdő szimulátor, ami vagy a takarékoskodásra tanít meg vagy az együttérzésre.

A kenyér és a kecskeszimulátor után itt a munkát kereső y-generációs pályakezdő szimulátor, ami vagy a takarékoskodásra tanít meg vagy az együttérzésre.

crapimbroke_promoart_main

Az y-genreációról, tudjátok, aki mobillal a kezében születettek, szűk farmert hordanak és még a női egyedei is hetyke kis szakállt hordanak (ja nem, azok a törpék Tolkien-nél!), rengeteg  bevett bölcsesség terjed. Az egyik, hogy nem akarnak dolgozni és fogalmuk sincs a pénzről. Szerencsére van egy remek mobiljáték, ami egyrészt pénzügyi tudatosságra tanít, másrészt pedig azt is elmagyarázza, hogy részmunkaidős vacak melókból nem egyszerű sarokházat venni.

Screenshot_2016-06-05-18-50-21

A játékot saját albérletbe költözött fiatalként kezdjük, akinek számláit egy ideig még fizetik a szülei. De aztán egy-két hónap után eljön a félt új év és nyakunkba szakadnak a bérleti díjak, rezsiszámlák és azok a költségek, amiket egy elromló háztartási gép, váratlan csőtörés vagy zárba beletörő kulcs tud okozni. Ráadásul az elérhető melók nem túl jók. Süthetünk burgert, mosogathatunk egy kajáldában, később pedig az utcai művészkedés és a szalagmunka is megnyílik. Vagy ha nagyon nincs pénzünk és a becsület se érdekel már, elmehetünk a városszéli vidámparkba átverni az embereket.

Screenshot_2016-06-05-18-36-01

Mostanra biztos felmerült a kérdés, hogy de hát miért játszana bárki ilyesmit? Erre egyszerű a válasz: jó érzés megverni a játékot, minden túlélt hónap, elhárított havária, jóleső érzéssel tölti el a játékost. Soha nem volt még ekkora élmény hónapról-hónapra élni. A megtakarított pénz egy kis részének elverése pedig, mondjuk egy öt dolláros cserepes virág megreszkírozása, fityisz mutatása a közelgő adósságoknak vagy éhhalálnak.

És hogy ettől tényleg megtanul-e bárki spórolni? Nem biztos, bár olyan alapelveket, mint a tartalékképzést és a rezsire félretett pénz fontosságát beleveri az emberbe. Illetve az például biztosan segít a pénzügyi tudatosság fejlesztésében, hogy a játékot nagyjából két euróért lehet megvenni az App Store-ban és a Play Store-ban. A programnak ugyan van böngészőben futó verziója is, de őrületesen kényelmetlenül irányítható.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?