A tippelgetés megy, nyertes válasz egyelőre nincsen. Mindenesetre aki hatezer dollár körüli áron vett bitcoint, az most 1500-1600 dollár mínuszban van minden egyes kriptovalutáján.

A tippelgetés megy, nyertes válasz egyelőre nincsen. Mindenesetre aki hatezer dollár körüli áron vett bitcoint, az most 1500-1600 dollár mínuszban van minden egyes kriptovalutáján.

Egy kávét azért még adnak érte

Az egészen biztos, hogy napok óta zuhannak a kriptovaluták árai. A bitcoin, amely az év eleji tízezer dollár feletti árfolyamát soha nem volt képes újra elérni, de legalább 6000 dollár körül stabilizálódott az év nagy részében, most bezuhant 4300 dollár körülre. Ethert pedig már 130 dollárért is lehetett kapni, első, nem dohányzó, garázsban tartott vidéki orvos tulajdonostól.

Egyelőre fél tucatnyi egymással versengő elmélet van arra, hogy mégis miért zuhan a kriptopiac. A teljesség igénye nélkül ezek a következők:

* Novembert erős hónapnak várták, de elmaradt a növekedés, a zuhanás pedig ezt a csalódottságot és a kriptóba vetett hit megcsappanását jelzi.
* Eddig is pletykálták, hogy a Tetherrel nincs minden rendben, de most azt is mondják, hogy az amerikai Igazságügyminisztérium vizsgálódni kezdett, hogy valóban manipulálták-e a bitcoin árfolyamát.
* A SEC ítéletet hozott, amely szerint az ICO értékpapírkibocsátásnak számít, úgy szabályoztatik, ezzel pedig véget értek a vad és gondtalan ICO-s napok, amikor bárki indíthatott egy jól hangzó csalást. Most már mindenki tudja, milyen büntetési tételekkel jár egy elkapkodott ICO.
* A tőzsdére készülő bányászati hardvereket és szolgáltatásokat nyújtó Bitmain elhalasztotta a részvénykibocsátást.
* A Bitcoin Cash betervezett forkolása nem nagyon sikerült, emiatt az amúgy is csekélyebb népszerűségű bitcoin leszármazott valutának két verziója is lett, és a szembenálló táborok nagyban vitatkoznak.

Öröm lehet az ürömben, hogy a CME bitcoin alapú határidős ügyletei remekül mennek, mert egyfajta biztosítékul szolgálnak arra az esetre, ha tovább zuhanna a kriptovaluta ára.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a tőzsde sem érzi kifejezetten jól magát. A nagy amerikai technológiai cégek részvényei megszenvedték az elmúlt napokat.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?