A pénzmosás ellen próbált küzdeni a kormány, de a kereskedelem és a munka ellen sikerült eljárnia.

Gyanús lehet, hogy egy pénzügyi reform nem sült el jól, ha az emberek a cserekereskedelemhez térnek vissza. A Los Angeles Times szerint Indiában pont ez a helyzet.

200 forintot ér az 50 rúpiás, ez momentán a második legnagyobb értékű valóban elérhető pénz
200 forintot ér az 50 rúpiás, ez momentán a második legnagyobb értékű valóban elérhető pénz
(fotó: Pixabay)

Minden azzal kezdődött, hogy a Narnedra Modi vezette kormányt zavarni kezdte, hogy túl sok indiai tart otthon nagyobb összegű bevallatlan, adózatlan készpénzt. Vagy legalábbis ezzel magyarázták a nagy címletű 500 és 1000 rúpiás bankjegyek bevonását – írja a Los Angeles Times. Ezeknek körülbelül két- és négyezer forint a értékük, tehát nem arról van szó, hogy a ritka és megcsodálandó 500 euróshoz hasonló bankjegytől szabadultak meg, amivel tényleg csak hiphop klipben lehet menőzni vagy csuklóhoz bilincselt táskában lehet csempészni.

Bankautomata? Szorri, az se lesz jó!

A kormány kiadott egy új, 2000 rúpiás bankjegyet is, amivel több apró probléma van. Az egyik, hogy a címlet túl nagy, a legtöbb bolt nem rendelkezik kellő mennyiségű váltópénzzel, így a gyakorlatban nem lehet használni. Kinézik vele az embert a boltból, mintha húszezressel próbálna kifizetni egy turbórágót.

Van új 500 rúpiás is, ami a fenti helyzetet megoldaná, a régi pénz újra való cseréjével pedig előkerülnének a rejtett vagyonok is. Mivel azonban az új 500-as más méretű, ezért a bankautomatákat át kell állítani a kezelésére. Forgalomban maradt a százrúpiás, de el lehet képzelni, hogy mekkora buli mindent egy nagyjából ötszáz forint értékű pénzzel rendezni.

Munkába se jutnak el az emberek

A bankautomatáknál és a postahivataloknál, ahol a régi pénzt újra lehetne váltani, sorok állnak. A bankkártyákat nem érinti a kormány reformtevékenysége, de az indiai alapvetően még mindig készpénzes társadalom. A lakosságnak csak fele rendelkezik bankszámlával.

A cserekereskedelem – a boltban bankkártyával megvett termékeknek megnőtt a becsülete – mellett aggasztóbb következményei is vannak a készpénzhiánynak. Csökkent a forgalma a kisebb üzleteknek, a pechesebb munkások nem tudnak bejutni a munkahelyükre, mert nincs mivel fizetni a buszjegyért. Ráadásul a helyzetet elszenvedő indiaiaknak nem is nagyon van bíznivalójuk abban, hogy a kormány pénzügyi hackje eléri a célját.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?