Ha nincs más út előre jutni, a legnagyobb kockázat sem tűnik vállalhatatlannak. A kriptocégek bedőlése viszont egy generációt vethet vissza abban, hogy legalább parizer legyen a szendvicsében.

(Fotó: Kripto Akadémia)

Ed Zitron amerikai PR-szakérő hírlevelében felfestett egy olyan gondolatsort, ami magyarázat a kriptovaluták népszerűvé válására. A gondolkodást természetesen az FTX csődjével, a vezető sikkasztásgyanús ügyeivel kezdte és oda jut el, hogy akik részt vettek a kriptovaluták emberekre tukmálásában – Mila Kunistól Matt Damonig terjed a sor – azoknak felelőssége van abban, hogy hétköznapi befektetők nagyon valódi és rendkívüli módon hiányzó pénzt veszítenek el.

Az esszé vége felé van az igazán érdekes rész. A 2008-as gazdasági világválság az egyik tényező, ami a kriptó felfutását elindította Zitron szerint. Egy olyan libertariánus megoldást kínáltak ezek a tokenek és coinok, amelyekkel „vissza lehet venni az irányítást az elittől”. Tegyük hozzá, attól az elittől, amely a 2008-as válságot nem szenvedte el igazából, hiszen a bankokat kimentette az amerikai állam.

Azt kellett belátniuk az embereknek, hogy soha nem fognak annyira jól élni, mint az előző generáció. Az élethosszig egy munkahelyen, biztonságban való dolgozás olyan álommá vált, mint annak a lehetősége, hogy a 2008 körül a munkaerőpiacra lépő fiataloknak valaha saját házuk legyen. Vagy nyugdíjuk.

Ehelyett a diploma lassan elvárt minimummá vált, amivel viszont együtt járt az is, hogy egy generáció adósodott el az egyre növekvő diákhitelek miatt. A vallásos hit ekkoriban épp csökkenőben volt az USA-ban, az új szentek Nakamotó Szatosi és Vitalik Buterin lettek. Az élet értelme, amit minden generáció megpróbál megtalálni magának, és annak az irányában haladni, pedig elbizonytalanodott.

A nyugdíj, lakás, egészségbiztosítás és jövőkép nélküli generáció úgy érezte, hogy a társadalom elárulta. A kriptó pedig kiutat jelentett: óriási kockázat és óriási nyereség lehetősége, ez volt az ígéret. A szabályozó késett azzal, hogy bármit is kezdjen a kriptós piaccal. Ezzel pedig megérkeztünk a jelenbe. Jobbra érdemes, átvert befektetők veszítik el azt a pénzt, ami amúgy is kevés ahhoz, hogy értelmesnek tűnő életet éljenek.

Zitron esszéjének ez csak egy gondolata, és annak is a gyors összefoglalása. Nagyon ajánljuk olvasásra, mert ritka az, hogy a napi hírektől elszakadva valaki a teljes képet próbálja megmutatni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?