A magyar feketepéntek az valójában két péntekből áll és a közéjük eső hétből. Elmondjuk, mikor ackióznak a nagy netes áruházak.

A magyar feketepéntek az valójában két péntekből áll és a közéjük eső hétből. Elmondjuk, mikor ackióznak a nagy netes áruházak.

(Fotó: m01229 / CC-BY)
(Fotó: m01229 / CC-BY)
(fotó: m01229 / CC-BY)

Kezdetben volt a Black Friday az Egyesült Államokban, ami a hálaadásnapi nagy családi kajálást, ivást és régi sértettségek felemlegetését követő pénteki bevásárlás. Hatalmas akciók, egymást ölő vásárlók, a pankráció és az árleszállítás tökéletes arányú keveréke. Idén november 24-ére esik az Egyesült Államokban ez az ünnep, ami megnyitja a karácsonyi vásárlási szezont.

Aztán az internetes kereskedelem rátett egy lapáttal az egészre. Megszületett a Cyber Monday, ami a hálaadási hétvége utáni hétfő. Illeve Kínában 1994-ben kitalálták a büszke szinglik napját, ami november 11-én van, és amely során idén az első pár percben költöttek el annyi pénzt, mint amennyi egy év alatt áramlik át a magyar e-kereskedőkön.

A Black Friday néhány éve Magyarországon is megjelent. Sőt az Extreme Digital becslése szerint a kereskedők éves forgalmának 6-8 százaléka bonyolódik ezen a napon. Rádásul idén már nem csak a postától kell tartani, az e-kereskedőknek a futárcégekkel is egyedi alkukat kellett kötniük, hogy két héten belül célba érjenek a vásárot csomagok.

Minden évben kérdés, hogy mikor van a hazai Black Friday, mert a magyarországi kereskedőknek soha nem sikerül ebben megegyezniük.

No Title

No Description

Alza.hu – november 16-26.

Az országban 2014. óta jelen lévő, de még mindig trónkövetelőnek számító Alza idén ősszel hatalmas médiakampánnyal próbálta magára felhívni a figyelmet. A cseh anyavállalattal rendelkező e-kereskedő fekete péntekje tíz napon át fog tartani (november 16 és 26 között): sötétszürke csütörtöktől majdnem fekete csütörtökig. Az Alza komoly tervekkel rendelkezik: egy év alatt be akar kerülni a hazai top 3 e-kereskedő közé, ez lehet az egyhetes akció mögött.

Extreme Digital – november 17.

Az idén százezer terméket leakciózó Extreme Digital hagyományosan az amerikai Black Friday előtt egy héttel tartja fekete péntekét. A cég megfigyelése szerint a fehér áru is nagyon népszerű már, sokan ilyenkor cserélnek hűtőt vagy mosógépet, ezért nagy méretű háztartási gépekkel is készülnek. Az Extreme Digitaltól rendelt áruk legfeljebb két hét alatt érnek a címzettjükhöz, de aki kivételesen a bolti átvételt választja az 1-5 nap alatt is hozzájuk juthat.

eMAG – november 24.

Hatszázezer akciós termék közül lehet válogatni idén a régiós nagy szereplőnek számító eMAG-nál. A cég feketepénteki akciói tavaly 2,1 millió látogatót vonzottak, idénre 3 millió látogatást várnak.

A három legnagyobb online kereskedő mellett számos kisebb webbolt tart akciót a logikai- és ügyességi játékokban utazó Reflexshoptól a Media Marktig. Jellemzően vagy a 17-i vagy a 24-i dátumot választották, ezért érdemes mindkét napon felmenni az oldalra. Egy jól összeállíttott lista található a BlackFriday.hu oldalon is.

Nyitókép:  Eduardo Munoz Alvarez/Getty Images


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?