Négy Fülöp-szigeteki kaszinó címére utalták el a pénzt a tolvajok, de ez kevés volt ahhoz, hogy az övék maradjon a zsákmány.

Négy Fülöp-szigeteki kaszinó címére utalták el a pénzt a tolvajok, de ez kevés volt ahhoz, hogy az övék maradjon a zsákmány.

hack

Gyakran írunk olyan híreket, hogy hackerek betörtek egy nem eléggé védett pénzintézet rendszerébe, és jelentős zsákmánnyal távoztak. Legutoljára a brit Tesco Bank járt pórul, húszezer ügyfél számlájáról nyúltak le nagyobb összegeket ismeretlen támadók.

Most viszont végre egyszer a fenti történet fordítottjáról is hírt adhatunk. (Sajnos nem arról, hogy bankárok törtek fel hackereket, és utaltak nekik pénzt, bár vicces lenne.) A Bangladesh Bank visszaszerzett 15,25 millió dollárt abból a 81 millióból, amit még az év elején raboltak el tőle.

A támadók a bank SWIFT rendszerhez szükséges azonosító adatait felhasználva próbáltak megszerezni 950 millió dollárt. A csalásfigyelő rendszer 81 millió dollár után aktivizálódott, csak ennyit sikerült négy Fülöp-szigeteki kaszinó számlaszámára átutalni.

Az ügyben eljáró nyomozók szerint további harmincmillió dollár lehet az incidens után befagyasztott számlákon, amelyeket gyorsan vissza lehet szerezni. Ahhoz viszont, hogy ez megtörténjen, a Fülöp-szigeteki legfelsőbb bíróságnak a bank számára kedvező ítéletet kell hoznia.

A rendőrség húsz gyanúsított után nyomoz: 12 Fülöp-szigeteki és 8 Sri Lanka-i elkövető vehetett részt a rekordméretű rablásban.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?