Az Egyesült Államok több szempontból lehet példa, de a kártyás fizetések biztonsága nem tartozik közéjük. A dark weben már 16 dollárért lehet venni amerikai kártyát, annyit lopnak belőlük.

Az Egyesült Államok több szempontból lehet példa, de a kártyás fizetések biztonsága nem tartozik közéjük. A dark weben már 16 dollárért lehet venni amerikai kártyát, annyit lopnak belőlük.

Ki kéne annak domborodnia? Hát persze hogy nem! Így néz ki egy kártyalopó felszerelve (Fotó: Angus Fraser / Flickr CC-BY)
(fotó: Angus Fraser / Flickr CC-BY)

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy bár az Egyesült Államok több szempontból példa lehet Európa vagy Magyarország számára, nem minden területre igaz ez. A közhelyes példa a fegyverekkel elkövetett erőszakos cselekedetek száma és kezelése. Kevésbé ismert, hogy az internetes ellátottság is ilyen szokott lenni. A Szilícium-völgyben vagy a Google által optikai kábellel behúzott városokban persze más a helyzet, de a magyar vidék talán még mindig jobban ellátott, mint az amerikai. A harmadik szóba jöhető terület pedig a bankolás.

Az amerikai fintechek előtt kalapot levéve lehet szalutálni. Mindenki örülne, ha egy Moven jellegű szereplő lenne a hazai piacon. Azonban az átlag mást mutat. A chipes kártyák bevezetésével akkor kezdtek el foglalkozni, amikor már az átlag magyar is elkezdte megtanulni a Paypass márkát és annak a jelentését. És mivel a bankok nem támogatták a terminálok cseréjét, ezért a folyamat nem volt gyors.

(Fotó: Kurt Bauschardt CC-BY)

A Gemini Advisory friss kutatása szerint pedig a 2015-ben elkezdett chipes váltás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az elmúlt 12 hónapban 60 millió amerikai hitelkártya adatait lopták el, amelynek 90 százaléka chipes volt. A kártyák többségét meghackelt fizetési terminálok segítségével nyúlták le. Ehhez a tanulmányról hírt adó Boing Boing rögtön hozzáteszi, hogy az Egyesült Államok üzemelteti a világ legkevésbé biztonságos kártyás fizetési rendszerét. Az erők eredője: 45,8 millió kártya adatai lopták el fizetés közben.

A növekvő kártyalopásokkal együtt emelkedik a netes kártyás fizetések során végrehajtott csalások száma is. Az elmúlt évben 14 százalékkal nőtt az e-kereskedelemben a kártyás csalások száma. Itt is fontos tényező a kártyaadatok ellopása. Az elmúlt évben 14,2 millió, netes fizetés közben ellopott kártya adatai bukkantak fel a dark weben.

A borzasztó számok egyik oka, hogy a chipes biztonsági protokollokat a fizetési terminált üzemeltető cégek egy része nem tartja be. Más boltokban pedig még kérik a vásárlókat, hogy a chipes fizetési mód helyett a mágnescsíkos módszert alkalmazzák. Az eredményt árnyalja, hogy nem az Egyesült Államokból származó kártyaadatból csupán 15,9 milliót talált a Gemini Advisory.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?