Az FTX csődje miatt megrendült a bizalom a többi tőzsdében is. A tárcacímek és adatok nyilvánosságra hozatalával védekeznek a rossz hírnév ellen.

(Fotó: Microsiervos cc-by)

Még péntek este vége lett az FTX sztorijának: Sam Bankman-Fried lemondott, a cég pedig csődvédelmet kért. Az egykori vezérigazgató beállított egy rekordot is, hétfőn még 16 milliárd dollárra rúgott a magánvagyona, mostanra az az ingatlanjainak és ingóságainak összegére süllyedt le. Talán már nem is milliomos.

Az FTX bedőlését az Atlantic magazin a kriptós világ „Enron-pillanatának” nevezett. Nem mintha a MtGox kifosztása nem lett volna egyfajta Enron-pillanat, vagy a Terra/Luna értékének bezuhanása nem emlékeztetne a legendás olajcég csődjére. Mindenesetre a mostani csőd arra sarkallta a megmaradt kriptotőzsdéket, hogy nyilvánosságra hozzák a tárcáik címeit vagy azok tartalmát mutató weboldalt.

A tárcaadatok birtokában a betétesek ellenőrizhetik, hogy valóban értékes – a szót kezeljük fenntartásokkal – kriptopénzek vannak-e bennük vagy más cégek bizonytalan értékű tokenjei. Ezzel nem valósul meg a teljes transzparencia, mert a nem kriptós pénzügyi jószágok listáját nem hozzák nyilvánosságra, a semminél azonban több a lépés.

A lépés annak a bizonyítására is szolgál, hogy a betétesek vagyonát nem használja a cég arra, hogy más vállalkozásoknak adjon kölcsönt. Az FTX esetében ez volt a legnagyobb gond, hogy a betétesek vagyonát az alapító-vezérigazgató egy másik cégénél parkoltatta hitelként a tőzsde.

A Coinbase, a Binance és a Crypto.com is nyilvánosságra hozott adatokat. A Binance egyenesen olyan oldalt is készíttetett, amelyen nyomon lehet követni a kezelt betétek állapotát. Problémát még okozhat, hogy a pénzügyi eszközök között különböző, a dollár árfolyamához kötött stablecoinok is vannak, ilyet pedig idén már láttunk bedőlni. Az egészről többet fogunk tudni, ha teljes pénzügyi auditok eredményeit hozzák nyilvánosságra a tőzsdék.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?