A Singles Dayt 1993 óta ünneplik, és azért esik erre a napra, mert az egyes szám az egyedüllétet szimbolizálja. Dollármilliók folynak keresztül ezen a napon a kínai ekereskedőkön.

Ha van abszolút a kereskedelemről szóló ünnep, akkor november 11-e Kínában az ilyen. A Singles Dayt 1993 óta ünneplik, és azért esik erre a napra, mert az egyes szám az egyedüllétet szimbolizálja. A tizenegyedik hó tizenegyediki dátumban pedig untig elég egyes van.

1111

A Singles Day jellemzően rekorddöntögetésről is szól. Idén az ünnep első órájában 10 milliárd dollár folyt keresztül az Alibaba rendszerén. Délutánra meghaladta a tavalyi 18 milliárd dolláros maximumot, azt pedig még nem lehet tudni, mi lesz a végeredmény. Az aggódó hangok viszont már arra hívják fel a figyelmet, hogy a fesztivál növekedésének a mérete lassul.

A szinglik napján a vásárlás sport, szórakozási forma!

Az Alibaba amúgy is a legnagyobb haszonélvezője a fesztiválnak, mindent meg is tesz azért, hogy egyre nagyobb showt csináljon a napból. A Singles Day előtti gálán Jack Ma, az Alibaba vezetője Nicole Kidmannel fotózkodott, a fellépők között pedig megtalálható volt Pharrell Williams is.

A sztárok – és most értsük közéjük a Michael Jacksont egész hihetően utánozni képes Jack Mát is – mellett azonban az ünnep a technológiáról is szól. Már a webáruház kiszolgálása és a fizetések feldolgozása sem kis feladat ilyen volumennél. De fontos szerep jut a Tmall Smart Selection gépi tanulásra támaszkodó ajánlórendszernek, amelyet az Alibaba bolti oldala használ. Az algoritmus nem csak ajánl, hanem a boltoknak is küld figyelmeztetést, hogy miből lehet sikertermék, miből érdemes komolyabb raktárkészlettel rendelkezni.

Kép: Chrionexfleckeri1350 // CC-BY-SA
Kép: Chrionexfleckeri1350 // CC-BY-SA

Az Alibaba egy Dian Xiaomi nevű csevegőrobotot is csatarendbe állított. A cég szerint a robot a felmerülő kérdések 90 százalékát meg tudja válaszolni és napi 3,5 millió felhasználó beszélget vele. A szolgáltatás egyelőre ingyenes azoknak, akik az Alibabán üzemeltetik a webboltjukat.

A rendelések beérkezése után az Alibaba automata raktáráé lesz a főszerep, ahol 200 robot állítja össze a csomagokat. A South China Morning Post szerint egymillió küldeményt tudnak útnak indíani naponta csak ebből az egy raktárbázisból. A Singles Dayt követő hat napon a becslések szerint 1,5 milliárd csomagot szállítanak házhoz a futárok és a kínai posta.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?