A hagyományos banki infrastruktúra temetése folytatódik. Újabb tipp került elő arról, meddig lesznek automaták és bankfiókok az utcákban.

A hagyományos banki infrastruktúra temetése folytatódik. Újabb tipp került elő arról, meddig lesznek automaták és bankfiókok az utcákban.

Ne szokjuk meg az ATM-ek látványát (Fotó: megawatts86 / Flickr CC-BY-SA)
(fotó: megawatts86 / Flickr CC-BY-SA)

A bankfiókok – és esetenként a bankok – kipusztulása olyan, mint a szingularitás. Az utóbbiról minden jövőkutatónak van véleménye, egyfajta közmegegyezés van abban, hogy az emberiség előbb-utóbb képes lesz önmagától intelligensebb gépeket tervezni, ami komoly változást hoz. Arról viszont nincs közmegegyezés, hogy ez holnapután lesz vagy évszázadok múlva. A fintech szakemberek ugyanígy vannak a bankfiókok végével: biztos, hogy kevesebbre van szükség, de a mikor kezdenek el úgy igazán fogyni és mikorra tűnnek el egy rázós kérdés.

A Gartner novemberi jelentése azzal ijesztgette a pénzügyi szektor tagjait, hogy 2030-ra a ma létező cégek nyolcvan százaléka megszűnik vagy csődbe megy. Az Expert Market fizetési szolgáltatókat összehasonlító B2B cég pedig most egy olyan jóslatot tett közzé, hogy 2016 óta 43 százalékkal a készpénzes tranzakciók száma az Egyesült Királyságban. A cég szerint 2041-re teljesen kihalnak a bankautomaták.

A hír csak a készpénz hívei számára rossz. A kártyás fizetések volumenje egyelőre nő. 2016-ban 14,3 milliárd fizetést bonyolítottak kártyával, a szám azonban 2026-ra elérheti a 22 milliárdot is. A trend nagyjából érvényes az egész világban – bár vannak olyan helyek, ahol a mobilos fizetés fog előre törni. A készpénznek azonban biztosan befellegzett középtávon a brit Fintech Times szerint. A készpénzzel együtt pedig 2037-re eltűnhetnek a bankautomaták is. A számot érdemes fenntartásokkal kezelni, illetve úgy gondolni rá, hogy addigra a most születő korosztály is felnőttkorba lép.

Még érdekesebb, hogy az Expert Market elemzését értelmező Jared Keleher pénzügyi szakember szerint az ATM-eket követik a bankfiókok is négy éven belül. A fiókok átalakulása, a különböző koroszályú banki ügyefelek eltérő elvárásai gyakori beszédtéma most is. Arra vonatkozó jóslatokat viszont ritkán látni, hogy mi történik majd akkor, amikor a munka világába egy ma még meg sem született generáció tagjai lépnek be, a most egzotikumként kezelt y-generáció tagjai pedig már vén rókáknak számítanak majd.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?