Tegnap még majdnem felvásárolta a csőd előtt álló FTX-et a legnagyobb vetélytársa, a Binance, de végül kitáncoltak az üzletből.

Amíg volt pénz, az FTX még Forma 1-es csapatot is támogatott (Fotó: Mercedes-AMG)

Rekord rövidségű idő alatt mondták le a kriptós világ legutóbbi nagy felvásárlási kísérletét. A legnagyobb kriptotőzsdének számító Binance ugyan bejelentette, hogy megveszi a stabil második helyen található FTX kriptotőzsdét. Ám egy nap se kellett, hogy a Binance inkább kihátráljon az üzletből. Az erről kiadott közlemény szerint „a problémák túlmutatnak azon, amit kezelni tudunk és amennyire képesek vagyunk segíteni”. Emellett hivatkoznak a sajtó által említett hűtlenül kezelt betétekre vonatkozó vádakra és folyamatban lévő nyomozásra is.

Tegnap, amikor még úgy volt, hogy a Binance megveszi az FTX-et, Sam Bankman-Fried, az FTX alapítója és vezetője még annak örült, hogy a decentralizált globális gazdaság egyik legnagyobb szereplőjének a kezébe kerül a cég. Más öröme nem nagyon lehetett Bankman-Friednek, akinek az FTX tokenjeiben tárolt vagyona napok alatt feleződött meg, a mostani bejelentés után pedig várhatóan tovább zuhan majd az értékük.

Bankman-Fried elismerte, hogy ha az üzletet nem sikerül tető alá hozni, akkor a kriptotőzsde csődbe mehet. A Coindesk múlt heti cikke alapján Bankman-Fried másik cége, az Alameda Research könyveiben nagy mennyiségű FTT token található, így annak a cégnek a sorsa is bizonytalan. A június végi állapotot ismerjük, akkor az Alameda 14,6 milliárd dollár felett rendelkezett, és ennek a negyven százaléka volt az FTX tokenjében.

Mivel az FTX leállította a betétek kivételének lehetőségét, a tokenjének az ára pedig még jobban beszakadt, a betétesek természetesen pánikolnak. A pánik pedig, kivételesen, nem indokolatlan. A Terra/Luna ügy ugyanígy kezdődött és azzal is a betétesek jártak igazán rosszul.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?