Nyugaton az online működik, Magyarországon viszont az üzletekbe hívja a vásárókat a zsarolóvírussal támadott MediaMarkt.

(Fotó: MediamarktSaturn)

Kedden – van egy kis spétünk, oltakozni volt a szerkesztő – leállította magyarországi webboltját a MediaMarkt. A cég anyavállalatát zsarolóvírusos támadás érte, ezért jelenleg nálunk sem lehet vásárolni az interneten keresztül. Ezt a kitett értesítés szerényen „technikai okoknak” nevezi, ami a magyar ügyfelek számára le is írja a helyzetet.

Keményebb a helyzet az áruházlánc német és holland vállalatainál. A Bleeping Computer értesülései szerint 240 millió dollárt kérnek a cég adatait túszul ejtő, a Hive nevű zsarolóvírust irányító bűnözők. A váltságdíjat a 13 országban ezernél is több üzletet üzemeltető cégcsoport sem fizeti ki egyszerűen. Még annak fényében is nagy ez az összeg, hogy nagyjából 20 milliárd eurós évi bevételre tesz szert a csoport.

A lap szerint elsősorban a holland üzleteket sikerült megfertőznie a vírusnak, de Európa-szerte felbukkant a zsaroló kód. Ahol a vírus bejutott a rendszerben, ott az online eladási csatornák működnek, a bolti fizetés azonban vagy egyáltalán nem működik, vagy csak készpénzt tudnak elfogadni. Ezzel szemben a magyar Mediamarktnál az online vásárlás nem működik, a bankban viszont akadálytalanul kiszolgálják a vásárlókat.

A Mediamarkt a holland RTL szerint a fertőzött gépek használatának kerülésére szólította fel az alkalmazottait. A jelenleg fertőzésmentes pénztárgépeket pedig leválasztották a hálózatról. Az interneten keringő – meg nem erősített – információk szerint a végpontok mellett több, mint háromezer szervert és meg tudtak fertőzni a támadók. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen adatokhoz fértek hozzá a bűnözők a gépek lekódolása előtt.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá 1 hozzászólás

  1. Pintér Tibor 2021.11.10

    Azért ez nem egy jó reklám , a vírusvédelmet gyártó cégek
    az Avast, az AVG, a Bitdefender, a Kaspersky és a Vipre , Avira, Eset, K7. F-Secure, a G Data, a Panda és a Trend Micro számára. Gondolom, hogy egy ekkora kereskedelmi hálózat, nem valami gagyi szoftverre bízta a védelmet, hanem , ezek közül valamelyikre.

Vélemény, hozzászólás?