A tettes tíz éven keresztül rejtőzködött, de végül csak lebukott az egymilliárd dollár értékű kriptovagyonnal.

123rf

Tavaly foglalt le 50 ezer 676 bitcoint egy 32 éves georgiai férfinál az amerikai Igazságügyminisztérium. A kriptopénzek akkor még 3 milliárd dollárt értek, most már csak egymilliárdra rúg az értékük. A zsákmány nem sokáig volt értékes. A hatóságok 2021. november kilencedikén foglalták le a bitcoint, hetekkel az árfolyam beszakadása előtt.

A vagyont a darkwebes drogáruházból, a Silk Roadról lopták el. James Zhong mostanra bűnösnek is vallotta magát az ellene felhozott vádakra. Az ügy érdekessége, hogy Zhong a bitcoinokat egy föld alatti széfben, illetve egy hardvertárcába rejtve tárolta.

Egy adóhatósági nyomozó szerint Zhong megpróbálta tisztára mosni a pénzt. A folyamat 2012. szeptemberében kezdődött, amikor kilenc hamis fiókot regisztrált a Silk Roadon. A fiókokat feltöltötte párszáz bitcoinnal, majd az oldal egy hibáját kihasználva ennek sokszorosát vette ki a rendszerből. Ezt a sebezhetőséget 140 alkalommal használta fel. A vagyon tovább nőtt, amikor 2017-ben a bitcoinnal rendelkezők azonos mennyiségű bitcoin casht kaptak.

Az Igazságügyminisztérium egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy hogyan találták meg Zhongot. A letartóztatásnak azonban valószínűleg köze van ahhoz, hogy a férfihoz 2019-ben betörtek, és a panaszban szerepelt, hogy jelentős mennyiségű bitcoint is vittek el a tolvajok. Úgy tűnik, azért maradt még ott, ami a nyomozókra várt.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?