Bevált a németeknek az egységárasított tömegközlekedés, amellyel idén nyáron kísérleteztek. A programot kiértékelték, és már be is jelentették, hogyan változik a díjszabás jövőre.

(Fotó: Heather Cowper CC-BY)

(Fotó: Hemmschuh Norden CC-BY)

Volker Wissing közlekedési miniszter múlt hét végén jelentette be, hogy a károsanyagok kibocsátás csökkentését célzó intézkedésként egy országos vasúti havibérletet vezetnek be. A bérlet 49 euróba, azaz mai árfolyamon közel 20 ezer forintba fog kerülni hónaponként, és korlátlan számú és hosszúságú utazást tesz lehetővé.

Nyáron a német állam egy kilenceurós jeggyel mérte fel, hogy ha elég olcsó a vasút, akkor az emberek kiszállnak-e az autóikból. A program nem csak a napi ingázásban, de a nyaralások tervezésében is gyakorolt észlelhető hatást. A németek jelentős része vonattal ment szabadságra.

A frissen bejelentett Deutschlandticket ennél azért drágább lesz, de így is napi 1,6 euróra jön ki az ára. Ennyiért pedig talán még egy automatás kávét sem adnak.

Az eredeti bejelentés szerint a bérletek januártól lennének elérhetőek. Később azonban korrigálták a közlést, mert a rendszerek felkészítéséhez és összehangolásához több időre is szükség lehet. Ami biztos: 2023-ban elindul a 49 eurós vasúti havibérlet.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?