Tízmillió dollárt kaphat, aki használható tippet ad az amerikai hatóságoknak a Colonial Pipeline nevű csővezeték elleni zsarolóvírusos támadás elkövetőiről.

(Fotó: sm0re CC-BY)

A tízmilliós vérdíj természetesen a csúcs, kisebb, kevésbé használható információkért kevesebbet fizet a vérdíjat kiszabó Belügyminisztérium. A minisztériumot legjobban a DarkSide nevű kiberbűnöző szervezet vezetőinek neve és holléte érdekli. De ötmillió dollárt lehet keresni bármilyen információval, ami közelebb viszi a nyomozókat a DarkSide-hoz tartozó csoport bármelyik tagjának letartóztatásához vagy vád alá helyezéséhez. A kiírás nem teljesen egyértelmű, az viszont igen, hogy nagyon el akarják kapni a csoportot.

A Colonial Pipeline elleni támadás azzal ért véget, hogy az érintett cég kifizette az közel négy és félmillió dolláros váltságdíjat. Ebből idén nyáron a hatóságok 2,3 millió dollárnyi kriptopénzt visza tudott szerezni, de a nyomozás, úgy tűnik, megakadt. A DarkSide a támadás óta minden tevékenységet beszüntetett, így abban sem lehet bízni, hogy egy későbbi akció során hibát követnek el.

Az ügy közvetlen fintech kapcsolódási pontja, hogy a kriptopénzben begyűjtött váltságdíj mellett a támadásnak is volt köze a pénzügyekhez. A támadás a távvezetéket vezérlő rendszerek ellen indult, és a cég órákkal a fertőzés után ki is fizette a váltságdíjat. A hackerek által küldött program, amely megtisztította volna a hálózatot a vírustól lassan működött, így még napokon keresztül nem tudott kereskedni a cég. Az érintett alrendszerek között volt a cég számlázó és készletező rendszere is, az pedig egy fél Amerikát kiszolgáló rendszer esetében nem működik, hogy kockás füzetben vezetik az eladott üzemanyag mennyiséget. Az incidens vége így hat napos teljes, és még ennél is hosszabb részleges leállás volt.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?