Chris Skinner úgy rugdosta végig a legutóbbi Gartner elemzést, hogy még olvasni is fájt. A guru szerint nem tűnik el tíz éven belül a pénzintézetek többsége.

Chris Skinner úgy rugdosta végig a legutóbbi Gartner elemzést, hogy még olvasni is fájt. A guru szerint nem tűnik el tíz éven belül a pénzintézetek többsége.

Skinner szerint a hagyomány és a brand érték (Fotó: Grigory Gusev CC-BY-SA)

Rovatunk is lehetne a veszekedő bankároknak és pénzembereknek. Szórakoztató is ilyet olvasni, és elő is kerülnek olyan érvek, amelyek higgadtabb eszmecserék során nem hangzanak el. A műfaj rajongói örülhetnek, Chris Skinner úgy küldte el a fenébe a bankok halálát vizionáló Gartner elemzőt, hogy csak úgy csattant.

A mostani beef egy egyszerű Gartner jelentéssel kezdődött, amely szerint a pénzügyi cégek nagy részétől el fogunk búcsúzni hamarosan. A több száz éves történettel büszkélkedő bankoknak komolyabban kell venni a digitális transzformációt, és végtelen meetingek helyett, fejlesztésekbe kell fogniuk. Az üzenet nem volt teljesen új, nem volt meglepő, viszont a Gartner nevével fémjelezve nagyot ütött.

Skinner azzal kezdte a posztját, hogy a Gartner jelentés olyan volt, mint

lábon lőni magad, levágni az orrodat és bemutatni a főnöködnek egyszerre.

A folytatásban azért elismerte, hogy a jelentés alapgondolatával egyetért. A bankok egy része tényleg a múltban ragadt. Azonban túlzónak érzi, hogy 2030-ra a nyolcvan százalékuk eltűnne. Túl nagy ez a szám.

Skinner szerint a startupok nem alkalmasak értéktárolóként. Sem a jogosítványuk nincs meg rá, sem a beléjük vetett bizalom nem elég erős. A betétvédelmi garanciák teszik erőssé és tartóssá a bankrendszert.

A másik megállapítása a fintech gurunak pedig még erősebb:

Srácok, egy másik bolygón éltek

– írja arra, hogy az ügyfelek többsége nem egy menőbb widgetet és egy izgalmasabb színű bankkártyát szeretne. Az ügyfelek többsége a huszadik századi viselkedést várja el a bankoktól és ezt meg is kapja. Az emberek pedig akkor váltanak bankot, ha az nagyon elszúr valamit. Ezt könnyebb elérni a változással, mint a régi modellek megtartásával.

A bank közmű – érvel Skinner. Ha van egy bankszámlád, semmit nem teszel vele, amíg nem vagy rákényszerítve. Emiatt viszont a változás is lassú.

A guru szerint a lassan jó irányba változó bankokat kell kiemelni, megdicsérni, példaként állítani. A bankárok sokkolása ugyan működik, ha az ember olvasókat szeretne, de az iparon nem fog változtatni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?