Valószínűleg még napokig nézhetjük a neten, ahogy ez az álhír újra elő-előbukkan. Ettől még nem lesz igaz.

Valószínűleg még napokig nézhetjük a neten, ahogy ez az álhír újra elő-előbukkan. Ettől még nem lesz igaz.

(Fotó: Tesla Owners Club Belgium CC-BY)

“X híresség szétosztogatja a vagyonát. Küldd tovább ezt a levelet, ha te is részesülni akarsz belőle.” Nagyjából így nézett ki egy népszerű továbbküldős átverős levél a kétezres évek derekán.

Mostanra ehhez levelet sem kell küldeni, az átverések Facebookon és Twitteren terjednek. Például az is, hogy Elon Musk, a Tesla és a SpaceX alapítója szétosztogatja a vagyonát a twitteres követői között. Nem a teljeset, hanem csak 10 ezer bitcoint, azaz 18 milliárd forintot. És természetesen, ahogy a korábbi Bill Gates-szel bőszítő üzenetek, ez is hamis.

Az átverést úgy a legkönnyebb leleplezni, ha megnézzük, ki indította el. A felhasználó neve valóban Elon Musk, sőt a neve mögött ott van az ellenőrzöttséget jelző kék pipa. A twitteres felhasználónév azonban már nem Muskhoz tartozik. Korábban a közösségi oldal tiltotta az olyan névváltoztatásokat, amelyek során egy híresség nevét vették fel a felhasználók, ám úgy tűnik, most átcsúszott egy ilyen próbálkozás.

Sok tennivalónk nincs. Ne dőljünk be neki. Ne küldjük tovább. Ne adjunk meg személyes adatot a csalóknak. Még akkor sem, ha a céljuk nem feltétlenül a pénzünk kicsalása, hanem csak poénkodás vagy az, hogy felhívják a figyelmet a Twitter biztonsági hibájára.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?