Az AMD profitja tizedére csökkent a tavalyi hasonló negyedévhez képest. Az Intelnek sincs sok oka a dicsekvésre.

(Fotó: AMD)

Az AMD chipgyártó nagyot kaszált azon, hogy a kriptóbányászok felvásárolták a videokártyákat. Aztán amikor a kártyák elfogytak a piacról, akkor az összeszerelt gépek, amelyekből ki lehetett szerelni a videokártyát, forgalma is megnőtt. Viszont tavaly novemberben bezuhant a kriptók árfolyama, aztán proof-of-stake modellre váltott az Ethereum, ezzel a két történéssel pedig csökkent a kártyák iránti kereslet.

Ezek után nem meglepő, hogy a tavalyi, a kriptópiac bedőlését megelőző utolsó üzleti negyedév eredményeihez képest az AMD 93 százalékos profitcsökkenésről számolt be. És azért csak annyiról, mert a gamer és az adatközponti szegmensben különösen jó negyedévet zártak 2022-ben. A piaci jelentés szerint 66 millió dolláros profitot könyvelhettek el 5,6 milliárd dollár árbevétel mellett, ami eltörpül a tavalyi 923 millió dolláros profit mellett.

A cég reményei között ott lehet még, hogy a konzolos szegmens remekül működik. Az oda eladott chipekből biztos bevételre számíthatnak. És abban reménykedenek, hogy idén karácsonykor egy halom család karácsonyfája alatt lesz olyan játékgép, amiben AMD chipek dolgoznak.

A zuhanással a cég nincs egyedül. Az Intel is jelentős profitcsökkenésről számolt be. Ilyen az, amikor egy lufi leereszt.

AMD’s profits have cratered as the PC and crypto miner markets slow down

AMD was riding high last year as consumers bought computers in droves and cryptocurrency miners snapped up every GPU they could get, but this year, the company has come crashing down to the ground.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?