Még nem torpedózták meg a britek kilépését az EU-ból, de az már most látszik, hogy csúszni fog a folyamat.

Még nem torpedózták meg a britek kilépését az EU-ból, de az már most látszik, hogy csúszni fog a folyamat.

brexit
Kampányoló halászhajó a Temzén: akkor még viccesnek tűnt
(fotó: Garry Knight CC-BY)

A bankok és pénzügyi cégek lassan dobozolják a papírjaikat Londonban. A fintechek franciául vagy németül tanulnak, attól függően, hogy melyik európai országban képzelik el a jövőjüket. A font pedig időnként megdönt egy-egy olyan mélységi rekordot, amit el sem tudott volna képzelni a pénzpiac. Szóval telnek a Brexit-szavazás utáni hétköznapok. Hogy miért rángattuk megint elő a témát? Mert lehet, hogy mégsem lesz Brexit.

A londoni Felsőbíróság (High Court) úgy határozott a kormány ellenében, hogy az EU-ból való kilépést nem kérheti a Theresa May vezette kormány anélkül, hogy előtte a Parlament nem szavazott a kérdésben.

A BBC szerint a kormány várhatóan fellebbez. Ezzel az ügy a Legfelsőbb Bírósághoz kerül, ami felett már nincs olyan szerv, ahová tovább lehetne vinni az ügyet. A meghallgatásokra az év vége előtt sor kerülhet.

Az ítélettel tovább csúszik a britek kilépése az EU-ból. 2017. márciusáig akarta jelezni az EU-nak hivatalosan is, hogy az Egyesült Királyság elhagyná az Uniót. Amíg ez nem történt meg, addig a 27 tagország nem hajlandó megkezdeni a tárgyalásokat a kilépés körülményeiről. Ezek az egyeztetések várhatóan legalább két évig tartanak majd.

A kormány fellebbez, az idő telik

A Felsőbíróság döntésével nem csak azért nem oldódott meg az ügy, mert lehetőség van a fellebbezésre. A nagyon kis többséggel (51,9 százalék a 48,1 százalékkal szemben) megszavazott kilépést nem tudni, hogyan fogja tárgyalni a parlament. Elképzelhető, hogy egy egyszerű szavazással letudják, de komoly jogi előkészítő munkát is igényelhet.

Norman Smith, a BBC politikai szakártője szerint azonban valószínű, hogy a kilépést végül megszavazza a parlament, mert a képviselők tudják, hogy a szavazók többsége támogatta a Brexitet.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?