Mi sem hittük, hogy érdekes tartalom lehet, hogy egy amerikai srác berollnizott pénzeket bontogat fél órán keresztül. Tévedtünk. Nézzenek bele!

(Fotó: cosmic_flurk CC-BY)

Van annak előnye, ha egy ország nem cseréli gyakran a pénzeit. Az elmúlt százhúsz évben a magyarok lecserélték a koronát a pengőre, ami a második világháború után világrekord méretű hiperinflációval múlt ki. A pengő helyét a forint vette át. Forintból is volt azonban 1946 és 1949 között kibocsátott köztársasági verzió, majd jöttek a Rákosi-címeres népköztársasági érmék, hogy aztán a rendszerváltozás után újra lecserélődjön a teljes érmesor. Mindezek folyománya, hogy a készpénzt használó ember kezében is ritkán jár régebbi pénzérme, igazán régi pedig szinte soha.

Ezzel szemben az Egyesült Államokban az 1792-es Érmetörvény óta dollár van. Szóval, ha az ember a bankból vesz egy rollni aprót, akkor minden további nélkül találhat benne a világháború alatt vert ezüsttartalmú érméket. (Egy ilyen negyeddollárosnak fémértéken is 4,2 dollár az ára.) De akár a 19. századból származó érmét is találhat a gyűjtő.

I HIT THE MEGA JACKPOT!!! COIN ROLL HUNTING NICKELS EPIC HUNT

The most epic coin roll hunt of all time! Unbelievable scores from the most amazing rolls I have ever received from a bank! You won’t believe your eyes, and nei…

A fenti YouTube videó egy ilyen leletről szól. Valószínűleg nem ezekből a huszonöt centesekből fog meggazdagodni Quin, a videó készítője. Pedig egy 1869-es érme is előbukkan az egyik rolliból. Ugyanakkor nem tudnánk mondani még egy olyan hobbit, ami ennyire kevés pénz befektetésével ennyire átélhetővé vagy még inkább kézzelfoghatóvá teszi a történelmi távlatokat. Az meg csak a ráadás, hogy az unalmas új érméket be lehet dobálni a kóla- vagy parkolóautomatába.

I GOT 10 ROLLS OF EACH COIN FROM THE BANK! HERE’S WHAT I FOUND (WARNING: LOTS OF SILVER!)

Since we are in the middle of a National Coin Shortage, my bank is only allowing me to get ten rolls of each coin type for coin roll hunting each week. But hey-…

A fentebbi lelet évekkel ezelőtti. Azóta Quin felszerelése is sokat javult és videósként is sokat tanult. A legutóbbi, pár napos anyaga, amely már a koronavírus alatti apróhiányos időszakban készült. Ebben pedig még egy érdekesség is felbukkan.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?