A kártyaolvasó mágneses eszközök számából következtet arra, hogy mennyire biztonságos az ATM.

Kép: 123rf

Ugyan hardvert tervezni és piacra dobni nem egyszerű, mégis az elektronika aranykorát éljük. Fejlesztői lapok, biztonsági eszközök, szenzorok és programozható mikrokontrollerek tucatjai közül lehet válogatni. Ráadásul ezek az eszközök a tudásukhoz mérten rendkívül olcsók is, még ha a chipválság rontott is ezen.

A célelektronikák egyik új darabja a Hunter Cat nevű, bankkártya nagyságú mikrokontrolleres áramkör, ami segít felismerni az adatlopó elektronikával felszerelt ATM-eket. A készülék azt észleli, hogy hány mágnescsík-leolvasó dolgozik az automatába helyezett kártyával. Így viszont a chipes pénzfelvételeket nem tudja biztosabbá tenni. NFC-s üzemmódú Hunter Cat eszközt azonban lehet venni.

A Hunter Cat áramkör 41 dollárba (plusz természetesen szállítási díjba) kerül. Mivel rendelkezésünkre állnak egyszerűen, appon keresztül feltölthető prepaid kártyák, így a megpatkolt ATM-ek ellen máshogy is védekezhetünk. A gyanús helyeken való pénzkivétre tartott kártya olcsóbb a 41 dolláros hardvernél. Ugyanakkor egy Hunter Cattel a belső zsebben az ember könnyen érzi magát mindenre felkészült hackernek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?