A spanyol BBVA új bankkártyája azért biztonságos, mert az azonosító adatait dinamikusan lehet változtatni és nem lehet azokat ellopni.

(Forrás: BBVA)

Nagy kockázatot vállalt a BBVA spanyol bank, ami egyben hatalmas marketinghúzás is volt. A pénzintézet Madrid legforgalmasabb bevásárlóutcájában egy plakáton tették közzé a kártya képét úgy, hogy a kártya előlapja és hátlapja is látsszon – írja a Finextra.

La nueva campaña de exterior de BBVA

BBVA expone la tarjeta de su director de marketing en Gran Vía para demostrar su seguridad. De la mano de la agencia PS21, BBVA presentó ayer Aqua, una tarje…

Az ember azt gondolná, hogy ennyi információ elég ahhoz, hogy boldog és boldogtalan meghívja magát pár szép tárgyra a BBVA kontójára. Az a zavarbaejtő helyzet, hogy erre senki nem volt képes. Kezdésként a kártyán nincs sem kártyaszám sem pedig lejárati dátum. A hátoldalán pedig nem figyel ott az online vásárlások (pontosabban a card not present vásárlások) biztonságosabbá tételére hivatott CVV-szám.

Az új Aqua, azaz üres kártyák használatához nem csak a kártyához kell hozzáférni, hanem a társított mobilapphoz is. Ebben lehet megnézni a kártya számát és a CVV kódot. Ahogy korábban is írtuk, a kártyás fizetési rendszerben az intelligencia nem a végpontokon található. Nem a kártya okos, hanem a hálózatban van az intelligencia.

(Forrás: BBVA)

A biztonságért cserébe viszont a felhasználónak az appból kell megnéznie a kártyaszámot és a biztonsági kódot. Ez az elrendezés azonban lehetővé teszi, hogy a kód és a lejárati dátum dinamikusan változzon. Azaz hiába lopják el az adatokat egy meghackelt terminál vagy egy bolt megvesztegetett eladói segítségével, ezek változnak, és a következő vásárlásnál már nem használhatók. Az viszont, hogy az ügyfél kezében fizikai kártya van, kompatibilissé teszi a régebbi kártyaterminálokkal a BBVA új kártyáit.

A fenti videó természetesen reklám, még ha ügyes is. A mögötte található biztonságra fókuszáló gondolkodás viszont fontos. Ezért még akár egy reklámvideót is érdemes megnézni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?