Mire törekszünk pénzügyeink során? Természetesen leginkább a stabilitásra és a kiszámíthatóságra.

Vállakozásunk nem lehet sikeres pénzügyi stabilitás nélkül. Stabil pénzügyeink pedig csak akkor lehetnek, ha kiszámíthatóságra törekszünk. A gyorsan változó piacon ez egyre nagyobb kihívás, de a faktorálás segítségével hozzájuthatunk ehhez az előnyhöz.

Az üzleti partnereinkkel történő együttműködés során a legfontosabb faktor a bizalom, hiszen szerződéses kereteken belül, utólagosan történik a számlák kifizetése. A fizetési határidő sokszor 30-60-90 vagy akár 180 nap is lehet, és amíg várunk a teljesített megrendelések ellenértékére, likviditási gondok nehezíthetik működésünket. Márpedig likviditási rátánk az egyik legfontosabb tényező, ha pénzügyi stabilitásra törekszünk. Ilyen esetekben nagyszerű segítség a faktoring

A faktorálásról röviden 

A faktoring keretében kiállított számláinkat, követeléseinket értékesítjük egy faktor cégnek. Szerződéskötés után az élő, még le nem járt számláinkat továbbítjuk számukra, ők pedig akár már aznap fizetnek. Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy vállalkozásunk pénzügyei tervezhetőek lesznek, mert a számlabenyújtást követően azonnal megérkezik bankszámlánkra a bevételünk és nem kell hosszú heteket várnunk a kifizetésre. Így tehát gyorsan és egyszerűen kerüljük el a likviditási problémákat. 

A faktorálás rugalmasabb megoldás, mint a hitel 

Sok vállalkozóban akkor tudatosul, hogy milyen hosszú is a fizetési határidő, amikor már érezhető a hiány és hirtelen nem tud forrást találni új projektek indításához, vagy új megrendelések teljesítéséhez. A kézenfekvő megoldás ilyenkor a hitelfelvétel, ami igen körülményes, hosszadalmas, ráadásul a jelenlegi gazdasági környezetben egyre nehezebb is hozzájutni. A faktorálás ezzel szemben a mindenkori pénzügyi igényeinkhez igazítható, gyors, és minimális adminisztrációt igényel.  

Fontold meg, kivel szerződsz 

A faktoring remek lehetőség, azonban fontos, hogy melyik faktoring céget választod. A rugalmas és gyors ügyintézés ilyenkor kulcskérdés, így érdemes lehet olyan partner után nézni, akinek banki háttere van, de közben ügymenete eltér a bankok lassú, rugalmatlan ügyintézésétől. Így a biztonság és gyorsaság együtt garantált! 


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?