Hiába jön rá az emberre a fogadhatnék, a korlátozás kikapcsolása mindenképpen két napba kerül. Nem mindenkinek segít a funkció, de aki elszánt a változásra, annak nagyon jól jön.

Így fest egy fogadási szelvény (Fotó: jm3 on Flickr // CC-BY)

A bankkártya valójában csak egy azonosító. Nem az az okos, hanem az informatikai rendszer, amely a bankkártyák elfogadását kezeli. Elég ehhez összehasonlítani egy neobankos kártya (pl. Revolut) beállítási lehetőségeit az appban, és azt a folyamatot, ahogy az ember egy hagyományos bankkártyát letilt, ha elvesztette.

Azt, hogy nem a rendszer végpontjain, a kártyákban található az intelligencia, nem csak a bankkártyák használják ki. A brit NatWestet nem lehet azzal megvádolni, hogy startup lenne. A bank jelenlegi formájában is 52 éves, de az első olyan pénzintézetet, amelyet NatWest elődjének lehet tekinteni 1658-ban alapították. Összehasonlításként ebben az évben II. Rákóczi György elfoglalja (másodszor) Erdély trónját. Nem tart sokáig az öröme, 1660-ban a szászfenesi csatában Szejdi Ahmed budai pasa szétveri seregeit, az amúgy bátran harcoló Rákóczi pedig pár hét múlva belehal sebeibe. De vissza a bankokhoz.

A bank bejelentette, hogy partnerségre lépett a szerencsejáték-függőség ellen küzdő GamCare nevű szervezettel. Az első közös projektjük a NatWest hitelkártyákhoz kifejlesztett korlátozó funkció. Ezt bekapcsolva a kártyával negyvennyolc óráig nem lehet szerencsejáték célú tranzakciókat indítani.

A szigorú karantén alatt a NatWest statisztikája szerint csökkentek a szerencsejáték célú költések, az enyhüléssel azonban újra egyre többet költöttek az emberek. Összességében 2020. szeptemberében a britek 32 százalékkal többet költenek sportfogadásra és egyéb szerencsejátékra, mint a megelőző év szeptemberében.

A bank szerint a negyvennyolc órás korlátozás elég ellenállást, elég akadályt jelent, hogy az ügyfeleket eltántorítsa a fogadástól. A korlátozás addig marad életben, amíg az ügyfél úgy nem dönt, hogy kikapcsolja. A kikapcsolás pillanatától azonban még mindig kell várnia két napot, hogy fogadhasson.

A GamCare szakértője, Anna Hemming szerint további eszközökre van szükség ahhoz, hogy a szerencsejátékról való leszokás működjön. Internetes szűrőszoftver, szakértői segítség és személyes elhatározás is, hogy a függő játékos próbál tartózkodni a játéktól. A banki segítség azonban komolyan előremozdíthatja az érintett ügyfelek leszokási kísérleteit.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?