Az elkényelmesedett bankokat ijesztgeti a Gartner legújabb jelentése. 2030-ra a mai bankok 80 százaléka vagy jelentéktelenné válik vagy eltűnik.

Az elkényelmesedett bankokat ijesztgeti a Gartner legújabb jelentése. 2030-ra a mai bankok 80 százaléka vagy jelentéktelenné válik vagy eltűnik.

2030-ra kiürül a kassza (Fotó: Wikimedia Commons)
(fotó: Wikimedia Commons)

Különösen ijesztgetősre sikerült előrejelzést jelentetett meg a Gartner. A cég szerint 2030-ra a mai pénzügyi cégek 80 százaléka vagy csődbe meg vagy csak jelentéktelenné válik a fiatalabb konkurencia miatt. A változás okát a megváltozó vásárlói szokásokban és a technológiai fejlődésben jelölték meg.

A cég pontosan célozta be, hogy kire akarja ráhozni a frászt. A “hagyományos pénzintézeteket” próbálják felrázni, akik ugyan elműködgetnek, de nem versenyeznek hatékonyan a globális pénzügyi piacon. A fintechek és a technológiai indíttatású, de már pénzügyi szolgáltatást is nyújtó techfin cégek őket fogják lekörözni.

David Furlonger, a Gartner elemzője szerint a huszadik századi üzleti modellekhez való ragaszkodás egyre veszélyesebb stratégiává válik. Az elemző szerint a gyakran emlegetett digitális transzformáció inkább csak mítosz, a korábbi beidegződések, módszerek és struktúrák valójában megmaradnak a mélyben. Pedig a hagyományos pénzügyi cégeknek nem csak változniuk kellene, de digitális platformokat kellene építeniük és olyan új célcsoportokat találni, akiknek eladhatják a szolgáltatásaikat mások platformján.

A Gartner előrejelzés szerint a fennmaradó húsz százalékba eső cégek közül három csoportra oszthatók azok, amelyek sikeresek lesznek.

 

  • Digitális platformmal rendelkező cégek, amelyek olcsó infrastruktúrán szolgálnak ki nagy tömegeket. Új szolgáltatásokat találnak ki és új piacokra képesek benyomulni. (Erre a hagyományos pénzügyi szereplők 5 százaléka lehet képes.)
  • Fintechek, olyan kisebb cégek, neobankok, amelyek egyes területeken a bankoknál jobb szolgáltatást nyújtanak, képesek mások platformján működni, de saját platformmal nem rendelkeznek. (Az előrejelzés 15 százalékra teszi őket.)
  • Long-tail cégek: a digitális platformok által drámaian leszorított üzemeltetési költségek miatt életeben maradó, szolgáltatásbrókerként működő hagyományos cégek. Például olyan rétegek kiszolgálásából kereshetnek pénzt, akiket korábban nem érte meg a bankoknak ügyféllé tenni. (Ez a 80 százalék.)

 

A Gartner jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy a jövő pénzügyi szolgáltatásához nincs szükség ingatlanvagyonra, fiókokra, fizikai üzlethelyiségekre. Ez pedig különösen egyszerűvé teszi a piacra történő belépést.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?