A Bitstampet tulajdonos-alapítója, Nejc Kodrič még 1000 euró befektetésével tudta elindítani. Most koreai kézbe került.

A Bitstampet tulajdonos-alapítója, Nejc Kodrič még 1000 euró befektetésével tudta elindítani. Most koreai kézbe került.

(Fotó: goodegg0843 CC-BY)

A 2011. nyarán alapított Bitstamp évekig Szlovéniában működött, majd a fintech világ fejlődésével költözött előbb az Egyesült Királyságba, majd 2016-ban Luxemburgba. A céget azért alapította Kodrič, hogy az amerikai Mt. Gox tőzsdének az EU-n belül működő konkurenciája legyen. A cég sokat dolgozott azon, hogy a kriptopénzek elismert, szabályozott fizetőeszközzé váljanak, a kriptotőzsdeként pedig komolyan vehető vállalkozás legyen. 2013. őszétől önszabályozásként vállalta, hogy elvégzi a vásárlók erős azonosítását, hogy megelőzze a pénzmosást.

A cég a Luxemburgba költözés után vált az EU-n belül érvényes fizetési licenccel rendelkező fizetési szolgáltatóvá. 2017-től pedig egyike annak a négy tőzsdének, amelynek adatai alapján a Chicagói Árutőzsde (Chicago Mercantile Exchange) a napi USD-bitcoin árfolyamát kiszámolja.

A vásárló a dél-koreai Nexon, amely alapvetően egy 190 országban működő játékcég. Ők üzemeltetik például a Maple Story vagy a Dungeon&Fighter játékokat. A cégnek azonban nem a mostani az első kriptós vásárlása. Korábban már megszerezte a koreai Korbit tőzsde 65 százalékát, amiért nagyjából 80 milló dollárt fizetett ki. A Bitstamp üzlet méretét nem lehet tudni, de a New York Times korábban pedzegette már, hogy a Nexon felvásárlásra készülődik. Akkor 400 millió dollárra becsülték az üzlet nagyságát.

Kodrič a felvásárlás után is marad a Bitstamp vezetője. A cég tíz százaléka is az ő tulajdonában marad. Azt nyilatkozta, hogy az üzlettől nem kell a Bitstamp küldetésében, vezetésében vagy irányában bekövetkező változást várni. Hasonlóan gondolkodó partnert lát új üzlettársaiban.

One of crypto’s longest-running exchanges has been sold

One of the longest-standing crypto exchanges has new owners after Europe-based Bitstamp was sold to South Korea’s Nexon, marking the gaming firm’s second such acquisition. The acquirer is NXMH, a Belgium-based PE and investment firm owned by NXC – the parent of Nexon – and i…


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?