Már nem szalaggal átkötött szerelmes levelek, kéziratos napló, több polcnyi könyv marad utánunk, hanem fájlok. De hogy jutnak hozzá az örököseink?

Félig van csak kitalálva a digitális örökösödés. A Google a többiek előtt jár, a Facebook okos, de a játékosonként több száz dollárnyi játékot tároló Steam még nem jött rá, mekkora problémával küzd. Pedig egy gamerre legjobban úgy lehet emlékezni, ha elővesszük a kedvenc játékait.

jelszó password

Régen minden egyszerűbb volt, amikor az elhunytak után szalaggal összekötött szerelmeslevelek, kéziratos naplók, és olyan takarékkönyvek maradtak, amin évtizedekre összeveszhetett a család. A digitális információtárolás korában a napló valószínűleg egy blog, egy dokumentum a Google Drive-ban vagy a Facebook oldalunk. Ezekhez viszont olyan jelszavak kellenek, amelyeket a szolgáltatók nem igazán adhatnak ki. Mi történik az adatainkkal a halálunk után?

Google

Homályosan fogalmaz a vonatkozó help oldalán a Google. A hozzátartozókkal együttműködve hajlandók valamilyen adatokat kiadni, de elsőrangú fontosságúnak az elhunyt magánszférájának védelmét tartják. Hogy ne álljon fent az a faramuci helyzet, hogy adatokon kell egy távoli ügyfélszolgálatos munkatárssal alkudozni, készítettek egy remek funkciót.

A szerényen csak Inactive Account Manager valójában arra szolgál, hogy a huzamosabb ideje be nem lépő felhasználók hozzátartozóit vagy legközelebbi barátait ellássa a Google fiók jelszavával. Ez azért remek, mert ha magunk rendelkezünk arról, hogy ki örökölje a fiókot, nem merülnek fel adatvédelmi problémák. Ha egyszer beállítottuk az inaktív fiók menedzser szolgáltatást, a Google nem hagyja, hogy elfelejtsük. Rendszeres időközönként emlékeztet, hogy mely ismerőseink fogják megkapni a „meghaltam, itt egy jelszó” levelünket.

Facebook

Ellenkezik a Facebook szabályzatával, hogy bárki belépjen a szolgáltatásba más jelszavával, ezért a legnagyobb közösségi oldal sem adja ki a hozzátartozók számára az elhunyt jelszavát. Döntési lehetőséget viszont kínál nekik: bezárhatják a profilt vagy átalakíthatják emlékprofillá, ami egyfajta digitális sírkő.

Az emlékprofillá alakított oldalon fent maradnak a megosztott fotók, írások, sőt, az elhunyt barátai írhatnak is rá. A profil a továbbiakban az emlékezés helye, nem a kapcsolattartásé. A lépés azért lényeges, mert a Facebook nem dobja fel lehetséges ismerősnek, illetve nem küld szülinapi emlékeztetőt sem, azokhoz a profilokhoz kapcsolódva, amelyeknek gazdájáról tudja, hogy már nem él. A közösségi oldalnak számos olyan emlékezős funkciója volt, amely akaratlanul is félresiklott, de ezt a feladatot most jól oldották meg.

Yahoo

A Yahoonak sincs olyan szolgáltatása, amely a fióktulajdonos halála esetén átadná az örökösnek a jelszót és a fiók feletti uralmat. A cég ügyfélszolgálati oldalán viszont külön szócikk foglalkozik a témával. Az örökösök egyetlen lehetősége, hogy bezáratják a fiókot. Ehhez egy hivatalos levélre, az örökösödésről szóló iratokra és egy halotti anyakönyvi kivonatra van szükség.

A Yahoo szabályozása azért nehezen érthető, mert az email fiókot már nem csak levelezésre használjuk. Ide érkezik meg az emaillel, mint azonosítóval használt többi szolgáltatás jelszónullázó levele. Az email cím identitást biztosít az interneten. Arról nem is beszélve, hogy a Yahoo is üzemeltet olyan szolgáltatásokat – például a Flickr fotótárat – amit okosabb lenne örökölni, mint bezárni a tulajdonos halálával.

És a kisebb szolgáltatók?

Nincs annyira menő öröklős programja elhunytak fiókjainak kezelésére a Spotify-nak vagy a Paypal-nek, mint amit a Google összerakott. Ez azonban nem jelenti azt, hogy tanácstalanok lennének egy ilyen helyzetben. Mindkét cég arra kéri a hozzátartozókat, hogy a szokásos hivatalos iratokkal felszerelkezve forduljanak az ügyfélszolgálathoz. Kivételt a Steam digitális játékbolt képez, akik elzárkóznak a játékok átörökítésétől. Pedig pont ott lenne értelme ennek, egy közepesen aktív gamernek is több száz dollárja áll játékokban.

Hagyd örökül, ha kihúnysz

A régi idők korábban emlegetett egyszerűségét vissza lehet hozni. Ehhez vagy egy noteszre vagy egy beavatott rokonra és egy jelszótároló appra van szükség. Jelszótárolót amúgy is okos dolog használni, erről itt írtunk korábban. Ha a valahová leírt jelszavainkhoz hozzáférnek, akkor a bürokratikus csatornákon nem kell végigmenniük a halálunk esetén.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?