Új csalásfigyelő rendszer vezet be a brit Barclays Bank. A online indított gyanús tranzakciók teljesítése előtt egy kérdőívvel próbálja kitalálni a netbank, hogy a számla tulajdonosa ül-e a gép előtt

Új csalásfigyelő rendszert vezet be a brit Barclays Bank. A online indított gyanús tranzakciók teljesítése előtt egy kérdőívvel próbálja kitalálni a netbank, hogy a számla tulajdonosa ül-e a gép előtt vagy egy csaló.

Fotó: GotCredit.com
Fotó: GotCredit.com

A rendszert egy szokatlanul nagy összegű vagy más ok miatt gyanúsnak ítélt fizetés aktiválhatja. Azt sajnos nem adta közre a Barclays, hogy a csalásfigyelője milyen tényezők mentén dönt egy-egy tranzakció gyanúsnak jelöléséről. Kádár Tamás, a Seon csalásfigyelő alapítója tavaly arról beszélt nekünk adott interjújában, hogy több száz tényezőt kell monitorozni a megfelelő hatékonysághoz.

Az új eljárás nem csak azokat a csalásokat állítja meg a Barclays szerint, amiket lopott kártyaadatokkal követnek el. Azokban az esetekben is használhat, amikor a felhasználót elcsalják egy olyan oldalra, ahol egy tranzakciót akarnak vele végrehajtatni. „Állj meg és gondold végig” pillanatot kell teremteni – véli a Barclays.

Az automata megoldás mellett a bank létrehoz csalási tanácsadó központokat is, ahol személyreszabott tanácsokkal látják el az ügyfeleket. A bank 10 millió fontot költ rá arra, hogy az átlagosan egy évben 12 csalással megcélzott britek egy kicsit biztonságosabban bankoljanak a neten.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?