Hatalmas a versenyszféra, ezért a vállalkozásoknak és cégeknek minden eddiginél gyorsabban, hatékonyabban kell reagálniuk az ügyfelek igényeire ahhoz, hogy az élmezőnyben maradjanak.

Ebben nagy segítséget nyújt az agilis szemlélet, azon belül a Scrum-módszertan és egy jól megtervezett Sprint. Segítségükkel a legkisebb cégektől a legnagyobbakig (legyen szó startupról, marketing ügynökségről vagy több ezer programozóval rendelkező fejlesztő cégről), az összes képessé válik flexibilisen és eredményesen reflektálni a hirtelen érkező változásokra.

Az agilis gondolkodásmód bevezetése és alkalmazása

A folyamatosan változó igények megnehezítik a cégek és vállalkozások életét. Ahhoz, hogy versenyben tudjanak maradni, a váratlan fordulatokat a lehető leggyorsabban kell lereagálniuk, ami egy kisebb, de nagyobb szervezeti struktúrában is számos ember munkáját érinti. Az idők során ezért váltak egyre népszerűbbé a különféle agilis szemléletek  – és maga a Scrum módszertana -, hiszen mind olyan eszköztárral rendelkezik, ami sikeresen képes keretbe foglalni a gyors, hatékony és rugalmas munkavégzés feltételeit. 

A Scrum azonban túlmutat egy egyszerű keretrendszeren; arra készteti a cégeket, hogy a vezetők és alkalmazottak egy teljesen új gondolkodásmódot is bevezessenek a fejlesztési folyamatokba. Ennek értelmében a munka olyan sajátos eljárási időszakokra (2-4 hetes periódusokra), azaz Sprintekre oszlik, amik a hatékonyság érdekében segítik a munkában résztvevők kijelölt feladatainak eredményességét és a projekt végcéljának létrejöttét.

Mitől lesz alapos és jól megtervezett a Sprint?

A korábbiakból már jól látszik, hogy a siker kulcsa a hatékony munkához szükséges Sprint alapos megtervezése. Ennek megvalósítását szolgálja, hogy:

  • készüljön egy körültekintő Sprint Backlog, ami tartalmazza a projekt megvalósításához elengedhetetlen feladatok listáját;
  • megfogalmazásra kerüljön a Sprint célja (Product Owner feladata);
  • a Scrum csapat motiválttá, elkötelezetté váljon a feladatok elvégzésére és az összes tag részt vegyen a tervezési folyamatban.

Íme a Sprint körültekintő megtervezésének 8 lépése

1. Sprint tervezési folyamatának hossza

Az agilis módszerek többnyire mind időkorlátokkal dolgoznak, ezért a Scrum Sprint megtervezésének egyik legfontosabb feladata a Sprint hosszának meghatározása. Ilyenkor azt kell megbecsülni, hogy a kijelölt időszak során mennyi munkát lehet megvalósítani reálisan. Természetesen ezt javarészt befolyásolja a projekt és a végcél.

Egy biztos, sok időt nem érdemes kísérletezni, a munka elején elég egy nagyjábóli időkorláttal számolni. A munkafolyamatok alakulásával úgyis látszik majd, hogy valós-e a korábbi meghatározás vagy sem. Ha utóbbi, akkor lehetőség van a módosításra, a lényeg, hogy a Sprint hossza végül beépüljön a Sprint csapat működési dinamikájába.

2. Kapacitástervezés

A feladatok sikeres, határidőre történő teljesítéséhez szükség van arra, hogy pontosan látni lehessen, kinek, mennyi kapacitása van azok elvégzésére. Így a Scrum csapat minden tagjánál előre meg kell vizsgálni, hogy mikor megy például szabadságra, mikor dolgozik másik projekten, stb. Az eredményből tisztán látszik majd, hogy mely napokon lehet maximális koncentráltság mellett dolgozni a Scrum-projekten.

3. Sprint céljának megállapítása

Az alapok körbejárása után következik a projektcél meghatározása, ami a Scrum esetén mindig a Product Owner feladata (ő ismeri legjobban a terméket, a megrendelők igényeit, illetve a jövőbeni felhasználók elvárásait). A Sprint célja az, ami végeredményben összefogja és motiválja a teljes csapatot.

4. A Sprint Backlog összeállítása

A Sprint megtervezésekor készíteni kell egy Sprint Backlogot, ami a projekt elvégzéséhez szükséges összes feladatot tartalmazza. Ezeknek elemeit a Scrum csapat válogatja ki a Product Backlogból. A válogatás közben a csapattagok egy párbeszéd formájában elemzik és értelmezik is, hogy bizonyos elemek miről szólnak, és aktuálisan miért van vagy miért nincs rájuk szükség. 

5. A Definition of Done ellenőrzése, esetleges módosítása

A Sprint megtervezésének folyamatában az egyik legfontosabb állomás a Definition Done. A csapat ilyenkor dönti el, hogy egy bizonyos elem elkészült vagy még folytatni kell a fejlesztését.

6. A munkafolyamat feladatokra bontása

A Sprintben az elvégzendő munkát fel kell osztani feladatokra, avagy taskokra. Így a Sprint Backlog minden eleméhez készíteni kell egy megoldási tervet. Fontos, hogy ilyenkor a taskokra szánt idő is előre meg legyen becsülve.

7. A Scrum-csapat terhelhetősége

Miután a feladatok fel lettek osztva, azután azt is ellenőrizni kell, hogy a csapattagok között arányosan oszlik-e el a munka. Tehát mindenki ugyanannyira van terhelve vagy épp ellenkezőleg, valakin sokkal több a teher, míg máson alig van. Ez a lépés rengeteget számít abban, hogy a Sprint alatt hatékonyan működjön a munka.

8. Elköteleződés

A Sprint akkor lesz végül sikeres, hogyha a csapattagok teljes mértékben el tudják kötelezni magukat. Ezért utolsó lépésként még újra ajánlott tisztázni, hogy mindenki ért mindent vagy akadnak kérdések. Így még időben tisztázni lehet az esetleges félreértéseket

Az eredményességhez vezető út

A Sprint megtervezésének lépéseiből is jól látszik, hogy egy munkafolyamat során rengeteg apróságra is oda kell figyelni ahhoz, hogy minden kiválóan működjön. Az agilis szemléletmód és a Scrum segít keretrendszerbe foglalni ezeket.

Szeretnéd elsajátítani hozzá az alapokat? Rugalmasabbá, hatékonyabbá tennéd a vállakozásod működését? A Proman Consulting tanácsadó cégnél lehetőséged van maximális módon elsajátítani a szükséges ismereteket. Ha kedvet kaptál, Scrum Master képzésre, de akár Product Owner tanfolyamra is jelentkezhetsz.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?