Az út elején járnak a magyar fintechek, a Nemzeti Bank viszont sokat vár tőlük. Már bele lehet olvasni a stratégiába.

(Fotó: Egrian / Wikimedia Commons / közkincs)
(fotó: (Fotó: Egrian / Wikimedia Commons / közkincs))

„Pénzügyi Innováció És Stabilitás” néven megjelent a Magyar Nemzeti Bank fintech stratégiája (PDF). A szabadon letölthető 33 oldalas PDF remek olvasmány az utolsó őszi szombaton. Vagy, élet közelibb megoldás: a szombatot és a vasárnapot kirándulással töltitek, hétfőn pedig jön a rossz idő.

A dokumentumnak már a bevezetője sincs tele indokolatlan optimizmussal. A Deloitte 2018-as felmérése szerint a magyar bankrendszer működési költségei magasak, digitális érettsége alacsony, és ez az állítás még akkor is igaz, ha a bankadót és a tranzakciós illetéket kivesszük a képből.

A Magyar Nemzeti Bank úgy látja, hogy a digitalizáció és a fintech megoldások elterjedése mindkét mutatón képes lenne javítani. A jegybank a saját szerepét ösztönzőként és serkentőként is látja. Mindezt úgy, hogy a pénzügyi rendszer stabilitását nem sodorja veszélybe.

Az MNB úgy látja, hogy a hazai fintech szektor a növekedési pályájának az elején jár. Becslése szerint száz aktív fintech cég dolgozik az országban, egyes startupok pedig már régiós vagy akár világszintű ismertségre is szert tettek. Ezeknek a terjedését az inkumbens intézmények éretlensége hátráltatja, a lassú digitális transzformáció fékezi a fejlődést. A pénzforgalmi szegmensben azonban így is jelentős mennyiségű fintechet lehet már találni.

A jelentéssel és az abban megfogalmazott roadmappel mélyebben foglalkozunk a jövő héten.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?