Alapítottak egy céget, amin keresztül titkosított eszközöket osztogattak.

123rf

A sztorit Joseph Cox, a VICE újságírója szállította, aki maga is megpróbált rendelni egy készüléket az MPC nevű vállalattól. Titkosított számítógépeket, telefonokat és tableteket árultak, a háttérben pedig két drogbáró állt, akiket azon a néven lehet ismerni, hogy The Brothers.

Eleinte titkosított Blackberry telefonokat használtak, majd fejlesztőket alkalmaztak, akik egyedi firmware-t gyártottak a telefonjaikra, a mégnagyobb titkosítás érdekében. A sztori nem említi, hogy a bűnőzők maguk pontosan milyen telefont használtak, viszont az MPC Nexus 5 és 5X készülékeket adtak el.

Az MPC marketinges eszköztárában Edward Snowden is szerepelt, akinek az imázsát használták a reklámozáshoz. Cox-ot is megkeresték azzal, hogy fizetnének neki egy jó értékelésért, ezt visszautasította, a vállalatról viszont kérdezősködött. Ezután sosem kapta meg a telefonját.

Tipikus esete ez annak, hogy drogbárók, terroristák és más bűnözők kihasználják az őszinte, esetenként naiv internethasználókat. Valahol alátámasztja azt is, hogy a titkosszolgálatok ellenzik a titkosított eszközöket, ugyanis ezeket gyakran bűnözők használják, ahogy a gyerekpornóért is bitcoinnal fizetnek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?