2016-ban több mint 23 ezer olyan munkahelyi baleset történt, amelynek következményei három napon túl gyógyultak. A munkavállalókra mégis kevés cég köt biztosítást.

2016-ban több mint 23 ezer olyan munkahelyi baleset történt, amelynek következményei három napon túl gyógyultak. Idén pedig az első félévben közel tízezer ilyen balesetről tud a statisztika. A Groupama szerint a vállalatok azzal reagálnak az öt éve növekvő balesetekre, hogy egyre több köt felelősségbiztosítást alkalmazottaira.

(Fotó: TimothyJ / Flickr CC-BY)
(Fotó: TimothyJ / Flickr CC-BY)

A statisztika szerint leggyakrabban az 50-249 főt foglakoztató cégeknél dolgozó 35-54 éves férfiakat éri baleset. Súlyos balesetből – ez csonkulást, érzékszervi sérülést, maradandó károsodást vagy akár halált jelent – is volt már 165 darab az idei első félévbne.

A vállalkozások nagy része Magyarországon munkáltatói felelősségbiztosítás nélkül működik. Azonban egy munkahelyi baleset esetén a munkáltatónak kell állnia a felmerülő kiadásokat. Ez akár évekig fizetett járulékot vagy a kiesett munkavállalót helyettesítő ideiglenes ember bérét is jelentheti.

Munkavédelmi videóból klasszikusabb nincs

A biztosító korábbi felmérés szerint a cégek hatoda tart a munkavállalók kiesését okozó eseménytől. Viszont csak a cégek tíz százaléka gondolja úgy, hogy egy baleset kártérítési igénnyel is járhat. Azaz a kis- és középvállalkozások többsége még tudatában sincs annak, milyen típusú anyagi kihívást jelenhet a végnek egy baleset.

Vállalkozói vagyonbiztosítással a megkérdezettek negyven százaléka rendelkezett.

Hasonlóan gyakori volt az élet-, baleset- és betegségbiztosítás is a cég vezetőjére.

Az alkalmazottakra azonban csak a cégek 18 százaléka kötött biztosítást. A Groupama szerint az arány növekszik, a vállalkozói vagyonbiztosítással rendelkező ügyfelek háromnegyede már felelősségbiztosítást is vesz igénybe.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?