Ez az ügy még Sherlock Homes-t is megdolgoztatná: a pénzügyi hatóságok minden résztvevő ellen nyomoznak, és közben eltűnt egymilliárd dollár valahol.


880 millió dollárt próbál visszaperelni valamilyen módon a Bitfinex kriptotőzsdét üzemeltető iFinex nevű cég. Az ügy nem ma kezdődött, de még eltart egy ideig. Ha van otthon popcorn, most jó alkalom berakni a mikróba.

Áprilisban Letitia James, New York államügyésze megvádolta azzal a Bitfinexet, hogy törvénysértő eszközökkel próbálja elfedni a cég veszteségeit. Az ügyész szerint a Bitfinex Tether nevű stablecoinjának értékét garantáló dollárbetétekből csíptek le egyre nagyobb darabokat a cég vezetői.

Az ügy kivizsgálását nehezíti, hogy a Tether és a Bitfinex cégek, amelyeknek azonosak a vezetői, a Brit Virgin-szigeteken vannak bejegyezve. Illetve még van pár hongkongi és kelet-európai cég is a céghálóban, egyfajta fűszerként. A Bitfinex arra biztosít lehetőséget ügyfeleinek, hogy valós pénzért vásároljanak különböző kriptopénzeket, ám a kriptók mellett dollár egyenleget is kezelt a cég. A befizetésekhez a Crypto Capital nevű fizetési szolgáltatást használták.

És itt jön a probléma: a dolláros számlákról közel egymilliárd dollár tűnt el. Az iFinex a Crypto Capitalt okolja, a fizetési szolgáltató szerint a lengyel, portugál és brit hatóságok zárolták a Bitfinex ügyfelek pénzét tartalmazó számlákat pénzmosás gyanújával. Az iFinex most a Crypto Capital bankja ellen adott be idézéseket, hogy kiderüljön, mi lett a sorsa ennek a pénznek. A cég legalább azt akarja elérni, hogy elismerjék, a zárolt pénz az iFinex tulajdona, így vissza tudja majd perelni.

További 300 millió dollár utat találhatott a GTS Resources számláira, amelynek vezérét épp csalás gyanújával vizsgálják az Egyesült Államokban. Az iFinexnek egyelőre az a feladata, hogy kinyomozza, hová kerültek azok a betétek, amiknek a hiányát a tetheres malacpersely feltörésével tudta csak fedezni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?