Nem, nem PewDiePie-ról lesz szó, hanem Janek Rubesről és Honza Mikoláról, akik a prágai csalókat leplezik le.

Nem a szerelemlakatok eladása a legnagyobb prágai átverés (Fotó: andresumida // CC-BY)

Mostanra kijelenthetjük, hogy a FinTechRadarnak van kedvenc youtubere. Lehetne ez az MNB rövid vlogja, amiben néha felmerülnek érdekes témák is.

De a prágai Honest Guide sajnos minden videójával betalál. Pedig reklám mindahány, egyrészt a várost hirdeti, ahol a csatorna munkatársai idegenvezetőként dolgoznak, másrészt pedig tippeket adnak, hogyan lehet súlyos átverődés nélkül turistáskodni a Prágában. De ha oda készülnénk, és vezetett túrát szeretnénk tenni, ahelyett, hogy például Milos Urban Héttemplom című remek regényének helyszíneit látogatjuk végig, mi is a Honest Guide-ot keresnénk.

Hamis pénzváltók, trükkös koldusok, benzinre pénzt kérő, és cserébe aranygyűrűt kínáló emberek, illetve a fotózkodásért pénzt kérő állattulajdonosok vannak a legújabb videójában. Azokat a húzásokat gyűjtötte össze, amivel a turistákat lehúzzák különböző utcai mutatványosok. Ha csak ennyi lenne az alig hat perces klipben, az se lenne kis fegyvertény. Végre megérthetjük belőle, hogy a két perces függeszkedéses kihívást miért nem lehet teljesíteni. (Csal a rúd!) Viszont a legnépszerűbb csalások közé bekerült egy erősen pénzügyi jellegű is. Vannak olyan pénzváltók, akik az ATM-ből pénzt kivevő turistákra vadásznak, és lelkesen felváltják a cseh koronájukat az első látásra hasonló, ám fizetésre teljesen alkalmatlan, kivont belorusz rubelre.

A videó végén még az az ígéret is elhangzik, hogy készül egy, csak a pénzügyi csalásokkal foglalkozó epizód. Alig várjuk.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?