Sikerült felszámolni az egyik legnagyobb ilyen helyet a dark weben.

123rf

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium utolérte a Welcome to Video 23 éves, Dél-koreai üzemeltetőjét,  Jong Woo Sont. az oldal nagyjából egymillió felhasználót tudott kiszolgálni, mielőtt megszüntették és börtönbe nem zárták a készítőjét. Ezzel együtt elkaptak 337 felhasználót szerte a világban, akiket szintén letartóztattak, 23 gyereket is megtaláltak, akiket már biztonságba helyeztek.

Ez az egyik legrosszabb arca a gonoszságnak, amit el lehet képzelni.

fogalmazott Jessie Liu, amerikai ügyvéd a sajtótájékoztatón. Az ilyen oldalakat javarészt titkosítások feltörésével leplezik le, ebben az esetben viszont bitcoin tranzakciókat követtek le. 2017-ben kezdtek kutakodni a blockchainen, ahol igyekeztek feltárni a Welcome to Video felé vezető tranzakciókat, ahol bitcoinban lehetett fizetni.

Minden felhasználónak volt egy-egy tárcája, ahova feltöltötték az oldal használati díját, a nyomozók is készítettek egy ilyet, ahova 125 és 290 dollár között töltöttek fel bitcoint. Hamar rájöttek, hogy ezeket az összegeket egy következő tárcába utalják, így felkérték a Chainalysis nevű blockchain elemzéssel foglalkozó céget, hogy segítsenek feltérképezni a tranzakciókat. Szerencsére Son vétett pár hibát, így a Welcome to Video megmutatott két IP-címet is, az egyik Son otthonához vezette a hatóságokat, ahol meg is találták a szervert, amin futott az oldal.

Számok

2015 júniusában indult, az amerikai hatóság 2018 márciusában számolta fel. Összesen 8 terabájtnyi anyag volt fent, 250 ezer videó formájában. A működése alatt 353 ezer dollárt utaltak Son számlájára, ez 105 millió forintnak felel meg.

A nyomozásnak még nincs vége, igyekeznek felkutatni a többi felhasználót is, akik pénzt küldtek a Welcome to Videónak. Richard Downing, főügyész-helyettes üzent is nekik:

Ha rész vettél ebben a bűnben, a sarkadban vagyunk.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?