A számlák befizetése továbbra is ingyenes funkció, aki azonban hozzá akar férni a régi számláihoz, annak évi ezer forintos díjat kell fizetnie érte.

A számlák befizetése továbbra is ingyenes funkció, aki azonban hozzá akar férni a régi számláihoz, annak évi ezer forintos díjat kell fizetnie érte.

Csekket fizetni továbbra sem jó élmény, de most a netes fizetés is romlik kicsit
Csekket fizetni továbbra sem jó élmény, de most a netes fizetés is romlik kicsit

Azért ajánlottuk eddig az internetes számlafizetést – például a sárgacsekk kinyírásáról szóló cikkünkben – mert interneten fizetni egyszerűbb, kényelmesebb és olcsóbb is. Nem készül papír számla, boríték, nem kell feleslegesen sétálni a postásnak. Az online számlafizetés olyan fintech-jellegű internetes vívmány volt, amit lelkesen lehetett ajánlani mindenkinek.

A helyzet kicsit vacakabbá vált, amikor a Telekom bezárta a Távszámla nevű ósdi kinézetű, de működő fizetési rendszerét. A különböző közműszolgáltatók pedig házi fejlesztésű számlafizetős oldalakra kezdték terelni a felhasználókat a Díjnet.hu helyett. Több, egymással versenyző, több számlakibocsátót kezelő rendszer helyett kis internetes túrává alakult a rezsi netes rendezése, amelynek során végig kell látogatni az összes szolgáltatót.

Már csak 18 hónapig érhetjük e a számláinkat
Már csak 18 hónapig érhetjük e a számláinkat

A helyzet most annyival lesz kényelmetlenebb, hogy a Díjbeszedő Holding Zrt. által üzemeltetett Díjnet szolgáltatás évi 780 forintos – plusz áfa természetesen – díjat kér a régebbi számlák megőrzéséért – vette észre a HVG. Aki nem fizet, az nem férhet hozzá a 18 hónapnál régebbi dokumentumaihoz. A cég nem törli ezeket, csak a hozzáférést vonja meg. Ha valamely vitás ügy rendezéséhez mégis kellene egy fizetési bizonylat, a Díjnet 9 ezer forint ellenében túrja majd elő nekünk.

Pár terabájt adat tárolásáért szed pénzt a Díjnet

A tarifa bevezetését a Díjnet azzal indokolta a HVG kérdésére válaszolva, hogy 22 millió számlát tárolnak a rendszerükben, ennek a tárolásnak a költségeit hárítják át az ügyfelekre. Arra sajnos nincs lehetőség, hogy a Díjnet ügyfelei visszavigyék az üres sörösüvegeket és összedobjanak a cégnek néhány merevlemezre, pedig olcsóbb lenne. Az általunk letöltött (Főtáv és Díjbeszedő Holding) számlák átlagos mérete nem haladta meg az 500 kilobájtot, ebből 22 millió darab sem foglal többet 11 terabájtnál.

A lap számításai szerint évi százmilliós nyereség jöhet össze a 780 forintokból. Ehhez jön még az a tízmilliós nagyságrendű profit, amit a rendszert használó közműszolgáltatók által adott jutalékból szed össze a Díjnet.

Az új szerződési feltételek november 14-től lépnek életbe, a 780 forintos sarcot pedig január 15-ig lehet befizetni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá 1 hozzászólás

  1. ivanyi005 2019.04.06

    Aki annyira béna, hogy nem tudja letölteni és tárolni az elektronikus számláit, attól én is pénzt szednék. Jóval többet, mint a díjnet.

Vélemény, hozzászólás?