Eddig nem nagyon értettek egyet a szabályozáspárti franciák és a liberálisabb hollandok, de ennek is eljött az ideje.

(Fotó: Matt May CC-BY)

A holland és francia versenyhatóság együttes közleményben állt ki az amerikai internetes vállalatok feldarabolása mellett. A hatóságok arra szólítják fel az EU-t, hogy tegyen előzetes lépéseket, míg elkészül a mindenre kiterjedő új gazdasági versenyre vonatkozó szabályozás – írja a financial Times.

A Cedric O, francia digitális ügyekért felelős miniszter és Mona Keijzer, digitális ügyekért felelős holland államtitkár által jegyzett jelentés nem csak a feldarabolást helyezi kilátásba, de ez is ott van az opciók között. A cél a platformcégek különböző funkcióinak szétválasztása, hogy a kisebb versenytársak is labdába tudjanak rúgni mellettük.

Egy erőltetett példát véve a Google külön cégként kellene kínálja a levelezést, a pénzügyi szolgáltatásokat, a hirdetési szolgáltatást, a YouTube-ot és még számos funkcióját. Így egy csak hirdetéssel vagy csak videomegosztással foglalkozó kisebb startup nem egy végtelen pénzzel, hatalommal és beágyazottsággal rendelkező versenytárssal kellene, hogy szembeszálljon.

A kérés mögötti logika az, hogy a platformcégek egyes szolgáltatásaikat akár erős ráfizetéssel is kínálhatják, így kiszorítva a konkurenciát. Erről jut eszünkbe, fizetett már a kedves olvasók közül bárki a Gmailért? Na ugye.

Az EU-ban mostanra a francia kormány lett a szigorúbb szabályozást, jobb adófizetési morált és általában véve kevésbé rablókapitalista megközelítést elváró gondolkodás szószólója. Hollandia eddig a liberálisabb iskolát képviselte. Most azonban egyetért a két ország digitális ügyekért felelős legfontosabb kormányzati tisztségviselője.

Az elmúlt években az EU is dolgozott – többnyire csekély sikerrel – a digitális közös piac létrehozásán, illetve a piaci szereplők megregulázásán.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?