Kezdődik a zsarolóvírus használattal vádolt orosz hacker pere Franciaországban. Az ügyészség szerint 135 millió eurót tett zsebre a vádlott.

123rf

Alexande Vinnik nem csak a francia ügyészek figyelmét keltette fel, az Egyesült Államokban és Oroszországban is körözik – írja az Associated Press hírügynökség. A mostani büntetőperben tíz évre ültethetik le, ha bűnösnek találják zsarolásban és pénzmosásban, amit ráadásul bűnszövetkezetben követett el – írja az AP hírügynökség.

A francia ügyészek szerint Vinnik az egyik ember a Locky néven elhíresült zsarolóvírus mögött. Az emailben továbbított vírus titkosítja az áldozat fájljait, majd pedig váltságdíjat kér a titkosítókulcsért. Ez a vírus 2016 és 2018 között több francia céget és önkormányzatot támadott meg. Húsz olyan áldozat volt, aki kifizette a váltságdíjat, ez tette lehetővé a tettes lebuktatását.

A negyvenegy éves Vinnik azzal védekezik, hogy ő csupán technológiai szakértő volt a BTC-e nevű kriptós tőzsdén, amely a kifizetéseket bonyolította. Ezt viszonylag kevesen hiszik el. Az Egyesült Államok ügyészsége sorban áll, hogy pénzmosásért elítéljék Vinniket.

A férfit Görögországban tartóztatták le. Már a kiadatása sem volt egyszerű, mert több állam áll érte sorba. Vinnik pedig januárban 35 napos éhségsztrájkot kezdett, hogy elsőként Oroszországnak adják ki, ahol kedvezőbb elbírálásra és ítéletre számíthat.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?