A McAfee Labs mobilos kártevőkkel foglalkozó kutatói olyan vírust találtak, amely mobilos fizetéshez használható adatokat lop. Van már mi miatt aggódnia az androidosoknak.

A McAfee Labs mobilos kártevőkkel foglalkozó kutatói olyan vírust találtak, amely mobilos fizetéshez használható adatokat lop. Az adatok között szerepel a szelfi is.

szelfi gif

A kártevő fejlett azonosítási rendszernek álcázza magát, így nagyot nem is hazudik, amikor elkéri az androidos felhasználók összes adatát. Egyedül azt nem közli, hogy ezek nem azonosításhoz, hanem lopáshoz kellenek. A folyamat során személyes adatokat is bekér, ezt azzal indokolja, hogy szükséges a felhasználó kilétének megállapításához.

Kezdetnek csak a bankkártya adatait kéri be az app, aztán a kártya hátoldalán található biztonsági kódot is. A legvégére hagyja, hogy egy olyan szelfit készítsen az áldozatról, amelyen valamilyen igazolványt tart. Az app annyi adatot szed össze, hogy az biztosan elég az áldozat megszemélyesítéséhez.

Nem új vírus, továbbtanult!

A szelfit készítő Trojan Acecard nevű kártevő korábban is létezett, de kevésbé volt kíváncsi. A kártevő videokordeknek (Adobe Flash Playernek vagy pornó nézéséhez szükséges kiegészítőnek) álcázva jut a telefonra. Szüksége van arra, hogy a telefon tulajdonosa engedélyezze a telepítését.

A mobilra után után nem azonnal kezd el adatokat kérni. Vár, amíg el nem indul az egyik olyan alkalmazás, ami esetében kevésbé gyanakodnak a felhasználók. Az adatkérő felület kezdetben a Google Play fizetési képernyőjére hasonlít, más kérdés, hogy a Play soha nem készíttet velünk szelfit.

A vírus egyelőre csak Hongkongon és Szingapúrban látták, de ettől még érdemes ésszel megadni a banki adatokat a különböző appoknak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?