Videó készült a Banksy kép megsemmisítéséről, amitől csak még értékesebbé vált a műtárgy.

Videó készült a Banksy kép megsemmisítéséről, amitől csak még értékesebbé vált a műtárgy.

Nem minden Banksy mű darálható le egyszerűen (Fotó: penjelly // CC-BY)

A lenti videó szoros értelemben véve nem fintech, de mivel van benne technológia is – még IoT-nek is hazudhatnánk – és hatalmas érték is, talán érdemes róla beszélni. Az alaphírt mindenki ismeri, körbejárta a világsajtót: az október 6-i Sothebys árverésen eladott Banksy festmény kalapácsütésre elkezdte megsemmisíteni magát. A festmény vastag keretébe szerelt daráló csak félig ette meg a művet, a nyertes licitáló pedig úgy döntött, hogy neki ebben az állapotában is megéri a nagyjából 1,1 millió dollárt a kép.

A vásárló valószínűleg jól döntött, mert úgy becsülik a szakértők, hogy a művész által az aukción elpusztított kép mostanra a dupláját éri. A Banksy csatornájára felkerült videón most nem csak a festmény megsemmisítését lehet megnézni, hanem azt is, ahogy egy kéz – feltehetően a művész – beszereli az iratmegsemmisítő mechanikát a keretbe.

A videóból az is nyilvánvalóvá válik, hogy a cél a teljes alkotás felaprítása volt. Sőt, az előzetes teszteken remekül működött a hangos csipogással kísérve daráló szerkezet.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?