Négy centből megoldotta a megtaláló, hogy visszajusson az elveszett tárca a tulajdonosához.

Nem a készpénz a legdrágábban pótolható dolog egy elveszített tárcában (Fotó: Kuhlmann CC-BY)

Az irgalmas szamaritánus talán az egyik legismertebb bibliai történet. Ismétlés jelleggel annak, aki nem emlékszik: egy törvénytudó rákérdez Jézusnál arra, hogy ki számít felebarátnak. Jézus erre elmeséli, hogy egy megsebesült, kifosztott utazó mellett többen elmennek, végül egy szamaritánus – akik pedig nem voltak jóba a zsidókkal – segít neki, ellátja sebeit, beszállítja a legközelebbi településre és hagy pénzt az ápolására.

Hasonló tettet hajtott végre egy Simon nevű ismeretlen brit, aki talált egy bankkártyát. Az esetről Tim Cameron, a kártya tulajdonosa számolt be Twitteren. Simon a következőt tette: négy alkalommal tett be pénzt a kártyára, abban reménykedve, hogy Cameron első dolga az lesz, hogy megnézi, végeztek-e tranzakciókat az elhagyott kártyájával.

Az első két pénzbetéthez tartozó megjegyzés egy rövid üzenetet adott ki:

Helló, megtaláltam tárcádat az úton.

A harmadik és a negyedik pedig egy telefonszámot tartalmazott. A tranzakciók darabja egy penny volt, szóval a modern szamaritánus nem verte nagy költségekbe magát. Tim Cameron felhívta a számot és egy megbeszélt helyen átvette a tárcáját. A csak a keresztnevéről ismert Simon pedig egy üveg bort kapott azért, hogy segített megspórolni egy csomó igazolvány és kártya pótlását.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?