Budapesten alakul meg a stablecoinok, a fiat pénzekhez vagy egyéb eszközökhöz kötött, kevésbé hullámzó árfolyamú kriptovaluták nemzetközi szervezete.

Budapesten alakul meg a stablecoinok, a fiat pénzekhez vagy egyéb eszközökhöz kötött, kevésbé hullámzó árfolyamú kriptovaluták nemzetközi szervezete.

A hiperinflációs pénzek végül többnyire csak könyvjelzőnek jók
(fotó: Wikimedia Commons)

A Magyarország által felállított legkínosabb rekord miatt rendeznek konferenciát Budapesten. A Global Stablecoin Association (GSA) alapító ülése azért jön az országba, mert még mindig a pengő 1946-os mélyrepülése a legnagyobb mértékű hiperinfláció az emberiség történetében. Az éves 41,9 billiárd – azaz tíz a tizenötödiken – százalékos pénzromlás példa nélkül való, a jelenséget úgy lehet elképzelni, hogy 15 óránként duplázódtak az árak. A második helyezett Zimbabwe esetében erre 25 óra kellett 2007. márciusa és 2008. novembere között. https://www.businessinsider.com/worst-hyperinflation-episodes-in-history-2013-9

Hogy mi köze ehhez a GSA-nak? Ők olyan stablecoinnak nevezett kriptovalutákkal fognak foglalkozni, amelyek árfolyama egy fiat pénzhez vagy aranyhoz van kötve. Ezeknek az árfolyama nem fog olyan vad emelkedésbe és süllyedésbe fogni, mint a bitcoin 2017. telén bemutatott vad vágtája. A stablecoinokat ráadásul nem a közösség bányássza, hanem egy központi entitás bocsátja ki.

Ezek a kriptovaluták rendelkeznek a digitális pénzek előnyeinek nagy részével. Ugyanakkor stabilabbak, mint az eddig megismert, nagy volumenben eladott és vásárolt kriptopénzek.

A szervezet a november 8-9-én tartott Blockchain Budapest konferencián alakul majd meg. A alakulóülés rögtön minikonferenciával is jár, amelyen stablecoin szakemberek, kormányzati szervek és a négy nagy pénzügyi cég képviselői lesznek jelen. Az alakulóülést Nick Szabo, veterán kriptovalutás szakértő nyitja majd meg előadásával.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?