Tavaly is sokat kerestek a pénzügyi bűnözők, de idén minimum megduplázódott a gépek túszul ejtéséből származó jövedelmük.

(kép: 123rf)

Egyelőre nem sikerült megfékezni a zsarolóvírusos csoportokat. Az amerikai államkincstár becslése szerint 2021-ben annyit fizetnek ki feltört gépek gazdái, mint a megelőző tíz évben összesen tették.

A FinCEN, azaz az amerikai államkincstár pénzügyi bűnözés elleni hálózatának jelentése szerint idén január és június között 590 millió dollárnyi olyan tranzakció történt, amely valószínűleg informatikai zsaroláshoz köthető. Még nagyobb számuk is van: az elmúlt három évben a tíz legnagyobb bűnözői csoport összesen 5,2 milliárd dollárt mozgatott meg.

A valós összeg ráadásul valószínűleg nagyobb. Ez csak a tíz leggyakoribb zsarolóvírushoz köthető tárcák vizsgálatával kiszámolható összeg. Akadhatnak még olyan tárcák, amelyek komoly, de nem mozgó vagyonokat tárolnak, és olyanok is, amelyek kisebb vírusokhoz köthetők. A jelentés ráadásul csak a bitcoinban bonyolított forgalmat összegezte. Az ethereumos vagy a komolyabb nyomrejtési funkciókkal felvértezett monero nincs benne a kimutatásban.

Már a tavalyi évről is úgy beszéltek a szakértők, mint a zsarolóvírus évéről. Ehhez képest a FinCEN adatai szerint az év első felében már 200 millió dollárral fizettek ki többet, mint a teljes 2020-as évben.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?