Az első megtalálók megpróbálták széttörni samukalapáccsal, a föld gazdája azonban úgy gondolja, jobb meghagyni nagy rejtélynek, hogy mi lehet a páncélban.

Képünk illusztráció, a lenti videón látszik a valódi széf (Fotó:
William Murphy CC-BY-SA)

Elhasználunk egy „ingyen szabadulhatsz a börtönből” kártyát, mintha a Monopoly társasjátékban lennénk. Mindezt azért, mert elénk került egy régi, augusztusi hír, ami ráadásul az ősidők fintechjéhez, az értékek fizikai biztonságához kapcsolódik. Bocsánatot kérünk mindenkitől, aki komoly dolgokról szeretett volna olvasni.

Kirk Mathes amerikai gazda érdekes hírt kapott augusztus végén. Az egyik, Barre városa melletti földjének a közepén feltűnt egy jelentős méretű fém széf. Barre New York államban van, ahol hagyományosan nem szoktak páncélszekrények felbukkanni a semmiből. Különösen nem ebből a retró 250-300 kilós típusból, amit régi detektívfilmek irodáiban lehet főleg látni – írja a Random Times.

Mire Mathes odaért a földre, a barna alapon rozsdás széfet már egy kisebb csoport vette körbe. Ezek az emberek olvasták a páncélszekrény elejére felragasztott üzenetet, amely szerint

Ha ki tudja nyitni, magáé, amit talál benne.

A széf elég nehéz volt ahhoz, hogy munkagép kelljen a helyszínre szállításához. Ennek ellenére senki sem látta, hallotta, hogyan került oda a mezőre a fém kocka.

Mathes szerint annak is vannak nyomai, hogy valakik már megpróbálták kinyitni a széfet.

What’s inside this mystery safe? The farmer who found it says it should stay unknown

Kirk Mathes says a large safe was discovered in one of the fields on his Barre, Orleans County, N.Y. farm while he was out of town. On it was a note saying w…

Kőtörő kalapáccsal letörték róla a nyitókart és a tárcsát is. Próbálták szétverni a zsanérokat. Eléggé megviselten néz ki.

Ez nehezíti a Cary Safe Co. által gyártott páncélszekrény kinyitását. A gyártó cég neve eleve érdekes, mert ezt a vállalatot 1878-ban alapították és 1929-ben, a gazdasági világválság kezdetén tönkre is ment. Egy antik széfet pakoltak le a mezőre, illetve egy antikvitást vertek szét a rejtvény megfejtésére vágyó emberek.

Mathes egyelőre úgy gondolja, hogy 2020 elég vacak év volt ahhoz, hogy szükség legyen egy kis varázslatra benne. Épp ezért nem akarja kinyitni a széfet. A páncélszekrény remekül elfér a fészerében, később talán átszállítja egy tervezés alatt lévő Barre-i városi múzeumba.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?