Az űr a legvégső határ. Ennek végtelenjét járja…a bankkártya.

Az űr a legvégső határ. Ennek végtelenjét járja… khm, gyakorlatilag minden. Akkora divatja van a tárgyak űrbe küldésének, hogy nincs már olyan amerikai cserkészcsapat, amelyik ne küldött volna plüssmacit vagy kamerás Nokiát az űrbe. Úgy tűnik viszont, hogy a bankok csak most találtak rá az űrre.

Kártyát elfogadnak?
Kártyát elfogadnak?
(fotó: NASA)

A brit Nationwide Building Society meteorológiai ballonnal küldött fel harmincezer méter magasra egy érintős bankkártyát és egy terminált, hogy bemutassák, az űr határán is lehet fizetni a technológiájukkal. A bank egyelőre nem bocsátott ki érintős kártyákat, de a közeljövőben fog. A mostani húzás a contactless kártyák reklámja is volt.

 

A kísérlet azonban több okból is marhaság. Egyrészt a Nationwide nem vállalt elég nagyot: készletben lehet kapni már a ballonos űrmissziót. Ráadásul hat évvel vagyunk az után, hogy a Red Bull nem csak egy bankkártyát, hanem egy hús-vér osztrákot vitt fel 39 kilométer magasba, aki aztán le is ugrott onnan.

Az űr máshol kezdődik

Az pedig tényleg csak a hab a sütit tetejére, hogy még Felix Baumgartner sem az űr határáról ugrott le. Iszonyatosan magasról, 39 még gombócból is sok, nem hogy kilométerből. Az űr határa azonban 100 kilométeren van, amit azért is érdemes megjegyezni, mert ezt a vonalat egy magyar tudósról, Kármán Tódorról nevezték el.

 


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?