Az amerikai Igazságügyminisztérium nem dolgozik gyorsan, de most már nagyon látszik, hogy elindultak határozottan egy irányba.

(Fotó: Andrew Turner CC-BY)

Kriptopénzhez kapcsolódó bűnesetek után nyomozó csoportot hozott létre az amerikai Igazságügyminisztérium. Az NCET (National Cryptocurrency Enforcement Team) betűszóval jelölt csoport a tőzsdéken elkövetett, a tranzakciók nyomainak elmosására szolgáló és pénzmosáshoz kapcsolódó bűnügyek kinyomozására jött létre – írja a The Verge.

A kriptovaluták a legálisnak számító – ellenben kockázatos – spekuláció és a fizetési tranzakciók mellett számos bűnügyben is használatos. Kriptóban fizetik a zsarolóvírusos támadások váltságdíját, illetve a hatóság felsorolta a bármely technológia hiteltelenítésére használt négy bűnözési területet is. A négy terület, amelyeket az infokalipszis négy lovasaként is szokás emlegetni: pénzmosás, drogkereskedelem, fegyverkereskedelem és gyerekpornográfia. A legutolsó most kimaradt, helyét a támadókódokkal és internetes támadásokkal való kereskedelem vette át.

Az Igazságügyminisztérium (DOJ) nincs egyszerű helyzetben. A zsarolóvírusos csoportok sok nagy váltságdíjat gyűjtöttek be, ráadásul kialakult egy zsarolóvírus elleni biztosítást kínáló ipar is. Azaz a támadás által érintett cégek nagyrészt készek fizetni a támadóknak. Ez viszont csak megerősíti a kiberbűnözői csoportokat abban, hogy megéri támadásokat indítani cégek ellen.

A DOJ szerint az új nyomozócsoport képes lesz követni a blockchaineken zajló tranzakciókat, és ezt a tudásukat a kormányszervek is igénybe vehetik.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?