1,15 milliárd eurós államkötvény eladásra veti be az osztrák kormány a blockchaint.

1,15 milliárd eurós államkötvény eladásra veti be az osztrák kormány a blockchaint. Az ügylet hitelesítésére az Oesterreichische Kontrollbankot (OeKB) kérték fel.

(Fotó: descryptive.com / CC-BY)

Az ethereum blockchainjét használó bank nem a teljes folyamatot végzi az új eszköz segítségével. A blockchain csak az eladások hitelesítésére szolgál. Az OeKB a tranzakciós adatokat ellenőrzi, majd pedig eltárolja őket az Ethereum blokkláncán.

Az eljárás a hashelés nevű régi trükkön alapszik. A hash egy olyan karaktersor – nevezik elektronikus ujjlenyomatnak is -, amely egyértelműen azonosít egy dokumentumot, fájlt, de nem lehet belőle visszaállítani azt az adatcsomagot, amiből előállították. A hash legyártásához az adatunkat egy törőfüggvényen kell keresztülvezetni, ez adja végül az azonosítót. Egyszerű és reggeli példával élve, a hash olyan, mint a banánturmix: egyértelműen azonosítható a banánsága – a hashelés esetén az egyedi banán is azonosítható lenne – de az életben nem lehet belőle újra gyümölcsöt csinálni.

Az osztrák államkötvények eladása is úgy történik majd, hogy a hitelesítést végző bank az egyes tranzakciók hashét, fogja feltölteni az Eteherum blockchainbe. A tranzakció teljes adatai az OeKB számítógépein maradnak. Megváltoztathatatlanságukról az gondoskodik, hogy ha kétely merül fel, bármikor ellenőrizni lehet, hogy a banknál tárolt dokumentum hashe és az bárki számára elérhető hash azonos-e.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?